Tweede waterwoning te water in Stroobos

Stroobos - De tweede waterwoning is maandagmorgen in het water gehesen in Stroobos. Dit gebeurde nadat wethouder Jan Lammers van de gemeente Achtkarspelen de boot officieel had gedoopt.

De waterwoning is de vijfde stap in het project van De4Elementen in Stroobos om te komen tot een volwaardige onderneming voor 24 uurs opvang voor mensen met een beperking.

Economische kansen

Wethouders Jan Lammers wees in zijn toespraak op de economische kansen voor zorg en toerisme in de regio. ,,En als dat ook nog samengaat, zoals hier in Stroobos, dan is dat een fantastisch initiatief van lokale ondernemers. De gemeente is hier heel blij mee, vooral omdat de gemeenten, en ook onze gemeente, de komende jaren veel zorgtaken krijgt toegeschoven.”

Passie en Kracht

Ook vertelde wethouder Lammers dat hij soms moeite heeft om een fles champagne stuk te krijgen en dat bleek ook deze morgen weer. Met Passie en Kracht, zoals de waterwoning wordt genoemd, lukte het de wethouder in zijn vijfde poging het witte schuim te laten stromen.

17,5 ton

De waterwoning is ontworpen en gebouwd door Aannemer Lieuwe Koonstra uit Opeinde, die ook de bestaande woonunits op het vaste land heeft gebouwd. Uitgaande van gezonde bouwmaterialen, een uitstekende R-waarde en op twee drijvers in plaats van een betonnen bak is het 17,5 ton wegende bouwwerk te water gehesen door een zware mobiele kraan.

Woon-Zorg Ontwikkeling

Het eigendom van de waterwoning wordt binnenkort overgedragen aan de opdrachtgever Woon-Zorg Ontwikkeling Gerkesklooster Stroobos BV en wordt permanent afgemeerd in de haven van Stroobos.

De4Elementen

Na afbouw en inrichting kan deze waterwoning worden bewoond door twee deelnemers van De4Elementen, die de deelnemers de kans biedt om door rust, ruimte en begeleiding in de toekomst weer zelfstandig te kunnen wonen. Ook dit is een project van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen met zorg voor de medemens.