Bij Joop in Kollum wordt een tweede thuis

Kollum - Omdat teveel dingen te mooi zijn om alleen te doen. Daarom is er Bij Joop, een tweede thuis voor mensen met Alzheimer.

Joop Monsma uit Kollum heeft Alzheimer. Daar kwamen zijn dochters pas achter toen hun moeder vier jaar geleden overleed. ,,We wisten wel dat hij vergeetachtig was, maar onze moeder bleek hem behoorlijk de hand boven het hoofd te hebben gehouden”, vertellen twee van Joop's vier dochters, Dionne Monsma en Marjelle Vink. Het duurde nog twee jaar voordat ze hun vader zover kregen dat hij mee wilde naar het ziekenhuis en de diagnose Alzheimer kon worden gesteld.

Kleinschalige dagopvang

Inmiddels zit Joop in stadium 5, de hoogste. Hij wil dolgraag thuis blijven wonen. De afgelopen jaren hebben de dochters hiervoor gezorgd door particuliere zorg in te kopen via een persoonsgebonden budget (pgb). ,,Nu is de tijd gekomen dat hij meer zorg nodig heeft, maar daar is geen geld voor”, vertelt Marjelle. Janke Ritsema is één van de twee verzorgenden Individuele Gezondheidszorg (IG) bij Joop thuis. Samen met Janke vatten Dionne en Marjelle het plan op kleinschalige dagopvang aan te bieden in het huis van Joop in Kollum. ,,Veel Alzheimerpatiënten functioneren beter als ze thuis kunnen blijven wonen. Dat willen we natuurlijk graag voor Joop. Maar we willen ook andere Alzheimerpatiënten iets bieden: een tweede thuis. Bij ons zijn ze geen patiënt, maar gast", legt Janke uit.

Structuur en gezelligheid

Bij Joop kan maximaal vijf gasten tegelijk ontvangen. Met Joop zelf erbij zijn ze dan met z'n zessen, daar zijn twee verzorgenden bij. ,,Eén op drie, dat werkt heel plezierig”, vindt Janke. De zussen proberen ook zoveel mogelijk een rol te spelen bij het dagverblijf. Maar ze wonen niet in Friesland en zouden het dan ook fijn vinden als er vrijwilligers te vinden zijn die de verzorgenden kunnen helpen bij activiteiten. ,,Ik kan me voorstellen dat je samen met de gasten wilt gaan fietsen, of vissen, of een middagje tuinen kijken”, bedenkt Dionne. ,,Die fietsen hebben we overigens nog niet, dus wie nog een nette damesfiets heeft staan: graag!”, voegt Marjelle toe. De zussen zijn enorm enthousiast over het idee en zien het al helemaal voor zich dat hun vader gezellig met de andere gasten staat te koken, of een spelletje doet. Het ruime huis van Joop is er uitermate geschikt voor, er is zelfs een extra recreatieruimte ingericht. ,,We kunnen hier structuur bieden, regelmaat en gezelligheid”, aldus Janke. ,,En een luisterend oor voor de partners van de gasten. Want vergis je niet, als mantelzorger komt er enorm veel op je af. Je kunt je heel eenzaam voelen wanneer je 24 uur per dag voor je partner moet zorgen. Hier tref je andere partners. En verzorgenden die begrijpen hoe je je voelt.”

Persoonsgebonden budget (pgb)

De drie ondernemende dames kregen al veel positieve reacties op hun plan. ,,Iemand zei: als zulke kleinschalige zorg bij mij in de buurt zou zijn, zou ik me onmiddellijk aanmelden", aldus Janke. ,,Verblijven kan bij ons via een persoonsgebonden budget. Als partners hulp nodig hebben bij het aanvragen van het pgb, willen we hierbij van harte assisteren”, vertellen de zussen. ,,Heel veel mensen weten zelfs niet dat het mogelijk is om een pgb aan te vragen”, haakt Janke in. ,,Dat vind ik heel erg. Want juist met het pgb kan goede zorg ingekocht worden.” Gasten zijn van harte welkom voor een dag, een dagdeel of gewoon een paar uurtjes, als de partner graag een keer zelf iets wil ondernemen. Zelfs een weekendje weg behoort voor partners dan tot de mogelijkheden, want gasten kunnen ook blijven overnachten.

Website

Kijk voor meer informatie op www.bij-joop.nl

Op de foto

Dionne Monsma, Janke Ritsema en Marjelle Vink staan alledrie achter Joop Monsma. Foto: Tine van Knijff