Verdachten wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van autokraken

Leeuwarden - Twee mannen die in januari en april werden aangehouden op verdenking van het plegen van autokraken en inbraken, zijn daarvoor donderdag door de Leeuwarder rechtbank niet veroordeeld.

De rechtbank oordeelde dat er, naast de aangiften van de gedupeerden, te weinig bewijs voorhanden was om het tweetal te veroordelen.

Navigatiesystemen

De verdachten, een 26-jarige Bedumer en een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, werden in de nacht van 29 januari in Damwâld aangehouden. Die nacht was er onder andere ingebroken in auto's in Dokkum. In de auto van het tweetal vond de politie navigatiesystemen die die nacht in Dokkum waren gestolen. Dat was ook meteen het enige bewijs, want de verdachten hielden de kaken op elkaar. De rechtbank constateerde dat de politie geen aanvullende onderzoek heeft gedaan. Zo zijn de auto's waarin werd ingebroken niet onderzocht op vingerafdrukken en is een aangetroffen schoenspoor niet onderzocht.

Gekocht op de Weaze

De mannen zeiden dat ze de spullen hadden gekocht op de Weaze in Leeuwarden. De 29-jarige werd op 16 april opnieuw aangehouden, nu in Noardburgum. Ditmaal lagen er spullen die afkomstig waren van een autokraak in de Westereen in de auto. Ook lag er een fooienpot die was gestolen bij een inbraak in een bakkerij in Hurdegaryp. Opnieuw was er geen bewijs dat de verdachte betrokken was geweest bij de inbraken. En wederom was er geen aanvullend bewijs. De man werd vrijgesproken. Hij werd wel schuldig bevonden aan heling. Hij kreeg vier weken cel. De 26-jarige, de bestuurder van de auto waarin de navigatiesystemen werden aangetroffen, had volgens de rechtbank ook kunnen weten dat de spullen van diefstal afkomstig waren. Hij kreeg 42 dagen cel, eveneens voor heling.