Ella Detmar winnaar portretwedstrijd koning Willem-Alexander

BUITENPOST - Ella Detmar uit Gerkesklooster is de winnaar van de portretwedstrijd van koning Willem-Alexander in de gemeente Achtkarspelen.

Dit heeft burgemeester Gerben Gerbrandy van Achtkarspelen donderdag bekendgemaakt. Ella Detmar ontving een cheque van € 2500 en haar kunstwerk komt als staatsieportret in de raadzaal te hangen.

Verscheidenheid

Tot 1 november konden (amateur)kunstenaars uit Achtkarspelen een portret maken van koning Willem-Alexander of van de koning samen met koningin Máxima. De gemeente ontving 22 uiteenlopende inzendingen: olieverf- en acrylverfschilderijen, een potlood- en pastelkrijttekening, een ets, ruimtelijk werk van keramiek en een installatie.

Herkenbaar

Een deskundige jury, onder leiding van burgemeester Gerbrandy, heeft de inzendingen beoordeeld. Bij de uiteindelijke keuze voor het winnende kunstwerk heeft de jury specifieke waarde toegekend aan gelijkenis, artistieke kwaliteit en of het werk past in de raadzaal. ,,Het winnende kunstwerk voldoet ruimschoots aan deze criteria. Het kunstwerk heeft een herkenbare, Koninklijke uitstraling en is passend voor de raadzaal. Hiernaast komt de artistieke kwaliteit tot uiting in de combinatie van eigenzinnig kleurgebruik en de manier van schilderen." Expositie Tot en met 12 december worden alle inzendingen tentoongesteld in de hal van het gemeentehuis in Buitenpost.