VCBO-bestuur schoffeert de vakbonden

Dokkum - DOKKUM - De onderwijsbestuurders van Kollumerland kwamen gisterochtend niet naar het overleg met de vakbonden. ,,Een grote misser, ze zijn niet geschikt', vindt vakbondsbestuurder Jan Noorda van het CNV.

De bonden doen maandagmiddag een nieuwe poging tot overleg. Komt het bestuur dan weer niet, dan kost dat het onderwijs in Kollumerland flink geld. De bonden weigeren dan namelijk om hun handtekening te zetten onder het reorganisatieplan, dat onder andere voorziet in het ontslag van vijf leerkrachten. De kosten blijven in dat geval voor het VCBO. ,,En dat kin de feriening noait opbringe'', zegt voorzitter Koos Tiemersma van de Gezamenlijke Medezegenschaps Raad (GMR).
De vergadering in Dokkum was belegd om alle partijen de gelegenheid te geven de feiten op een rijtje te zetten. Omdat de vereniging in een overgangsfase tussen twee besturen zit, wilden de bestuursleden niet naar de vergadering komen. In hun plaats stuurden ze adviseur Ben Mooibroek. Vakbondsbestuurders Jan Noorda van CNV Onderwijs en Eugenie Stol van de Algemene Onderwijsbond accepteerden dat niet. ,,Ik ga niet praten met iemand die steeds moet overleggen'', aldus Noorda. ,,Dit is heel teleurstellend, wij worden voortdurend overvallen met dit soort situaties. We doen nog één poging.''' Zie voor meer nieuws en achtergronden het Nieuwsblad Noordoost Friesland van vrijdag 13 juli. FOTO'S FOKKE WESTER