Wisseling van de wacht op Dockinga College

Dokkum - DOKKUM - Na ruim zeven jaar neemt directeur/bestuurder Henk Stam (61) afscheid van het Dockinga College in Dokkum. Hij gaat met pensioen. Marcel Klaverkamp (57) neemt het stokje over.

Henk Stam is van huis uit theoloog, maar werkt al bijna dertig jaar in het onderwijs. Hiervoor was hij schoolleider in Middelburg. Toen de vacature bij het Dockinga College in 2006 vrij kwam, reageerde Stam meteen. Niet alleen vanwege de functie, maar ook omdat hij Dokkum een mooi stadje vindt. Hij woont er met veel plezier, samen met zijn vrouw. Maar nu hij met pensioen gaat, is het de bedoeling om meer in de buurt van Amsterdam te wonen. ,,Daar wonen mijn drie kinderen en twee ‘pakesizzers’ ook. Maar eerst moet ons huis verkocht worden en als dat niet lukt, blijven we met net zoveel genoegen in Dokkum wonen."
Hetzelfde geldt voor de nieuwe directeur van het Dockinga College, Marcel Klaverkamp. Hij is momenteel directeur/bestuurder bij het Dr Aletta Jacobs College in Hoogezand. ,,Ik ben van plan om naar Dokkum te verhuizen, maar met de huidige woningmarkt is het de vraag of we ons huis verkopen. Gelukkig is de rijafstand vanuit mijn woonplaats Meeden wel goed te doen." Henk Stam kijkt met voldoening terug op de tijd dat hij bij het Dockinga College directeur was. Eén van zijn speerpunten was het opnieuw vaststellen van het onderwijsconcept en het schoolplan. ,,Ik heb geprobeerd met het personeel bespreekbaar te maken dat er keuzes moeten worden gemaakt in de manier van lesgeven. Geloven in talenten staat daarbij voorop. Ik ben ervan overtuigd dat elk kind ergens goed in is en het is aan ons om die talenten zo goed mogelijk te ontwikkelen.’’ Voor Klaverkamp was dit een mooi moment om te solliciteren naar de baan van directeur/bestuurder van het Dockinga College. Hij werkt al bijna 38 jaar in het onderwijs, waarvan ruim zeven jaar in Hoogezand. ,,Ik zit meestal zes of zeven jaar op dezelfde plek en was toe aan wat nieuws. Nadat ik op gesprek was geweest had ik een goed gevoel over deze nieuwe functie. Het is een school waar ik me thuis ga voelen.’’ Klaverkamp wil in Dokkum de goede dingen die in gang zijn gezet behouden, maar tegelijkertijd ook zijn eigen ideeën inbrengen. De komende tijd wil hij eerst graag kennis maken met de mensen binnen de organisatie. Dat het bestuur bij het Dockinga College in een apart gebouw zit, zal voor hem wel wennen zijn. ,,In Hoogezand lopen de leerlingen langs mijn deur en komen ze regelmatig even binnen. Misschien komt dat ook door de pot drop die op mijn bureau staat. Dat maakt het werken in het onderwijs ook zo dynamisch. Het is een voorrecht om met jeugd te mogen werken.’’ Voor Henk Stam is dat ook altijd een belangrijke ‘drive’ geweest. ,,Je helpt jongeren niet alleen aan een diploma, maar leert ze in deze belangrijke leeftijdsfase ook te kijken naar mogelijkheden en kansen, oftewel: geloven in talenten.’’
Voor het volledige interview, zie het Nieuwsblad Noordoost-Friesland van vrijdag 31 januari 2014.
Op de foto: Links directeur Henk Stam die vandaag afscheid neemt, rechts de nieuwe directeur Marcel Klaverkamp.
Tekst en foto: Klasina van der Werf