Gondelvaart op Wielen en jeugdbrassband Projunior winnaars cultuurprijzen Achtkarspelen

BUITENPOST - Gondelvaart op Wielen en jeugdbrassband Projunior zijn de winaars van de cultuurprijzen 2014 in Achtkarspelen. Dit is vrijdag bekendgemaakt tijdens een ‘kulturele jûn’ in het gemeentehuis in Buitenpost.

Stichting Gondelvaart op Wielen uit Drogeham is winnaar van de ‘Kultuerpriis Achtkarspelen 2014’ en kreeg € 1000. Jeugdbrassband Projunior uit Gerkesklooster/Stroobos won de ‘Oanmoedigingspriis jong talint Achtkarspelen 2014’ en kreeg € 500. Daarnaast hebben beide winnaars een kunstwerk van kunstenares Anke Kuypers uit Boelenslaan ontvangen.

Optreden finalisten

De jury - bestaande uit Marten van der Veen, wethouder Cultuur, Pietsje Hulshoff-van der Veen, directeur streekmuziekschool De Wâldsang en Hetty Kloosterman-Combs, namens het bestuur van stichting Keunstkrite Twizel - had voor beide cultuurprijzen twee finalisten gekozen. De beide finalisten verzorgden tijdens de ‘kulturele jûn’ een optreden. Voor de ‘Kultuerpriis Achtkarspelen 2014’ waren Gondelvaart op Wielen uit Drogeham en Revuploech Koatstertille genomineerd. Beide kandidaten waren ook finalisten. Voor de ‘Oanmoedigingspriis jong talint Achtkarspelen 2012’ waren drie kandidaten genomineerd: Jeugdbrassband Projunior uit Gerkesklooster/Stroobos, Jongereintoaniel Kom mar op! uit Harkema en jeugdorkest De Piccolo's uit Augustinusga. Jongereintoaniel Kom mar op! en jeugdbrassband Projunior waren de finalisten voor de 'Oanmoedigingspriis jong talint 2014'.

Stimulans

Om het culturele klimaat in Achtkarspelen te stimuleren heeft de gemeente twee cultuurprijzen ingesteld. De ‘Kultuerpriis Achtkarspelen’ wordt toegekend aan een persoon of organisatie die een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan het culturele klimaat in de gemeente Achtkarspelen. De ‘Oanmoedigingspriis jong talint Achtkarspelen’ is bedoeld als aanmoediging voor jongeren die een bijzondere prestatie hebben geleverd op het terrein van cultuur. De cultuurprijzen worden tweejaarlijks toegekend en zijn een blijk van waardering voor de inwoners die zich inzetten voor cultuur in onze gemeente. Bij de beoordeling van de cultuurprijzen heeft de jury gekeken of de culturele prestatie bijzonder en veelbelovend is en een inspirerende of stimulerende invloed heeft op cultuur in onze gemeente.

Uit het juryrapport

In het juryrapport staan de volgende citaten over de winnaars: Oanmoedigingspriis jong talint Achtkarspelen 2014 'De jury spreekt grote waardering uit voor beide finalisten, die op eigen wijze een bijzondere prestatie hebben geleverd op het terrein van cultuur. Zowel jeugdbrassband Projunior als jongereintoaniel Kom mar op! zijn inspirerende en succesvolle voorbeelden in de gemeente hoe jongeren kunnen worden gestimuleerd om samen actief te zijn op het terrein van muziek en toneel. Initiatieven die navolging verdienen.’ Kultuerpriis Achtkarspelen 2014 ‘De jury spreekt grote waardering uit voor beide finalisten, die op eigen wijze een bijzondere prestatie hebben geleverd op het terrein van cultuur. Zowel Gondelvaart op Wielen uit Drogeham als de Revuploech Koatstertille zijn voorbeelden hoe een dorpsgemeenschap belangrijke culturele prestaties kan leveren en ieder jaar weer motivatie opbrengt om een groots en uniek evenement neer te zetten.’