Veel animo in Achtkarspelen voor internet via glasvezel

BUITENPOST - Steeds meer ondernemers ontdekken de voordelen van glasvezel ten opzichte van koperkabel. In het bijzonder in de ‘witte gebieden'.

Met 'witte gebieden' wordt niet alleen het buitengebied zonder kabelaansluiting aangeduid, maar ook vele industrieterreinen in de gemeente Achtkarspelen. Hier is over het algemeen enkel internet via het verouderde ADSL-netwerk beschikbaar. Door te grote afstanden tot de wijkcentrale, worden de door provider gecommuniceerde snelheden echter niet gehaald. Een draadloze verbinding via 3G of 4G wordt als alternatief aangedragen, maar bij een dataverbruik van een gemiddeld huishouden van 50 GB per maand lijkt dit uit kostenoverweging geen interessante optie.

Rendement

Naar verwachting zal er vanuit grote marktpartijen niet fors geïnvesteerd worden in plattelandsregio's zoals Achtkarspelen. Dit is te begrijpen, aangezien stedelijke regio's wel rendement opleveren. Onlangs werd echter bekend dat het bedrijf Reggefiber, waar KPN een meerderheidsbelang in heeft, zelfs de geplande investeringen in een grote kern zoals Drachten opschort. Dorpen op het Friese platteland zullen het voornamelijk van eigen, lokale initiatieven moeten hebben. De provincie Fryslân is bezig met het opzetten van een voordelige lening, maar om ongewenste staatssteun te voorkomen beperkt men zich tot minimale subsidie.

Stichting Glasvezel Achtkarspelen i.o.

Eigenaren van bedrijven en woningen zullen een aansluiting dus zelf moeten bekostigen. Bedrijven, scholen en overige instellingen in Achtkarspelen werken samen in de Stichting Glasvezel Achtkarspelen i.o. Doordat deze stichting geen winstoogmerk heeft, bedragen de maandelijkse tarieven ‘slechts' 169 euro. Nog steeds een groot bedrag voor een MKB-ondernemer, echter blijkt dit genuanceerd te kunnen worden. Doordat de aangeboden snelheid ook daadwerkelijk geboden wordt, kan een bedrijf veel meer diensten via internet laten lopen, zoals bijvoorbeeld telefonie, pinnen, back-ups en camerabeveiliging. Een ander verschil met bijvoorbeeld ADSL of coax, is dat de commercieel en technisch geleverde snelheden symmetrisch zijn. De uploadsnelheid wordt niet afgeknepen ten gunste van de downloadsnelheid, dit komt de gebruikerservaring ten goede. Met name in Surhuisterveen en Harkema is het animo voor zakelijk glasvezel internet groot. Ook uit andere dorpen in de gemeente is er belangstelling, maar er zijn ook veel vragen die allemaal beantwoord worden. De vraagbundeling door Stichting Glasvezel Achtkarspelen i.o. is daarom verlengd tot 15 maart.

Oproep

Ondernemers worden via de website www.glasvezelachtkarspelen.nl opgeroepen mee te investeren in een toekomstvaste digitale infrastructuur voor hun bedrijf én voor de regio. Dit laatste omdat het de vitaliteit en de leefbaarheid op het platteland ten goede komt. Bedrijven zoals Dalstra Reizen, Spinder Stalinrichting, Tuinstyling Hamersma, Drogisterij Helfrich, Health2Work, Glashandel Hoekstra, Freed Interactive en Tandartspraktijk Ria van der Meer hebben te kennen gegeven mee te doen. Ook het voormalige SpaVo-bankgebouw en mfc It Vleckehûs in Surhuisterveen wensen een glasvezel aansluiting.