De Koffiepot: Van vergaderzaal tot expositieruimte

Dokkum - DOKKUM - De leden van Kunstkring Noordoost Friesland exposeren in Lunchroom De Koffiepot. Over het thema hoefden de exposanten niet lang na te denken: De Koffiepot en alles wat daarmee te maken heeft.

Kunstkring Noordoost Friesland bestaat inmiddels elf jaar. Voorzitter vanaf het eerste uur is Henk Lolkema. ,,Er zijn veel amateurkunstenaars in Noordoost-Friesland. Met elkaar hebben we een vereniging opgericht. Dat is nu alweer elf jaar geleden. We vergaderen in het winterseizoen een keer per maand in De Koffiepot. Dan nodigen we een kunstenaar uit deze regio uit die zijn of haar verhaal aan ons vertelt. Het gaat ons niet alleen om de kunstwerken, maar ook om het verhaal achter de kunstenaar'', aldus Lolkema.
Koffiepot De vereniging telt in totaal 35 leden, variërend in de leeftijd van dertig tot negentig jaar. De avonden zijn volgens Lolkema zo gezellig, dat de opkomst altijd hoog is en de vereniging groeit. ,,We moeten nu zelfs ‘nee' verkopen tegen nieuwe leden. Dan zouden we moeten uitwijken naar een andere locatie, maar dat willen we niet. De sfeer in de Koffiepot is altijd leuk.'' Daardoor kwamen de leden ook op het idee om dit jaar te exposeren in De Koffiepot. ,,We proberen elk jaar een expositie te houden. Zo hingen onze schilderijen vorig jaar in Talma Hûs in Feanwâlden. Het voordeel van De Koffiepot in Dokkum is dat iedereen welkom is om de schilderijen te bekijken.'' Positieve reacties Daar wordt volgens Antje Wouda van De Koffiepot volop gebruik van gemaakt. ,,We hebben het er de eerste dagen zelfs druk mee gehad. Ik vind het hartstikke leuk dat zoveel mensen een kijkje komen nemen. We krijgen veel positieve reacties'', aldus Wouda. Zij is zelf ook een aantal keren in de schilderijen verwerkt. Daarnaast hebben een aantal kunstenaars het pand waarin de lunchroom is gevestigd geschilderd en weer een ander heeft een driedimensionaal effect aan het schilderij gegeven door koffiebonen te gebruiken. ,,Zo heeft iedereen het thema Koffiepot op zijn eigen manier geïnterpreteerd'', vertelt Lolkema. In totaal tonen 26 exposanten 35 werken. Deze zijn nog tot september te zien. Exposanten De exposanten zijn: Hieke Dijkstra, Akke Dorenbos, Anneke Faber, Siebren Haakma, Johanna Haarsma, Nes Holtslag, Heleen Koster, Etty Kuiper, Geertje Lalkens, Lammert Lalkens, Henk Lolkema, Date Loonstra, Hilly Meijer, Piety Oberman, Henk Procee, Kathy Sikkema, Ida Wassenaar, Jannie Wielenga, Gerbrig Wiersma, Klaas Wiersma, en Sieta van der Zee. Zie ook het Nieuwsblad Noordoost-Friesland van maandag 17 februari 2014.