Oerknutselen tijdens vakantie in IJstijdenmuseum Buitenpost

BUITENPOST - Kinderen hebben deze week gratis toegang tot Friese musea op vertoon van ouders of grootouders. In het kader van de actie ‘Help pake en beppe de vakantie door’ zijn er leuke activiteiten.

In het IJstijdenmuseum in Buitenpost kunnen kinderen meedoen aan een Oerknutselcircuit. Deze activiteit staat morgen, donderdag en vrijdag (10.00 - 17.00 uur) nog op het programma. Door middel van een Oerknutsel-circuit wordt een ontdekkingstocht door het IJstijdenmuseum gemaakt en zijn er allerlei activiteiten in het IJstijdenmuseum en het Tuincafé. Op de eerste dag - dinsdag 25 februari - kwamen er al volop bezoekers naar het IJstijdenmuseum. In de ochtenduren zat het Tuincafé vol met knutselende kinderen.

Deskundige

De mensen die vroeger in de Noordelijke Friese Wouden leefden hadden geen gereedschap van metaal. Ze gebruikten stenen die hier in de bodem te vinden waren. Ze ontdekten dat sommige stenen, zoals vuursteen bewerkt konden worden. Een deskundige vertelt over de verschillende soorten gereedschappen die hier gevonden zijn.

Dieren

Onderzoekers zijn te weten gekomen welke dieren er in die tijd leefden doordat ze onder andere fossielen hebben gevonden in stenen. Deze week kun je zien hoe een fossiel uit een steen tevoorschijn word gehaald. ,,Heb je zelf iets gevonden en wil je weten wat het is? Neem het mee”, zo luidt het advies van het IJstijdenmuseum. Foto’s: Atze H. van der Ploeg