Verpleegkundige Joke Wiersma neemt afscheid van 'mooi werk en leuk team'

Surhuisterveen - SURHUISTERVEEN - Een kleine 35 jaar heeft ze als verpleegkundige in de wijk en op consultatiebureaus gewerkt. Joke Wiersma draaide donderdag haar laatste officiële bureau in Surhuisterveen. De Buitenpostse gaat met pensioen.

Het is jammer dat het afgelopen is, zegt Joke Wiersma over het einde van haar loopbaan. ,,Het is zulk mooi en dankbaar werk.” De verpleegkundige genoot volop van de ontwikkeling die kinderen doormaken en de contacten die ze met de ouders opbouwde. Daarnaast had ze in Surhuisterveen prima collega's. ,,Het is een leuk team. We nemen makkelijk wat van elkaar over.”
Vliegende kiep Ondanks de pensionering hoeft de inwoonster van Buitenpost haar collega's de komende maanden nog niet te missen. In maart en april gaat Joke Wiersma nog als invaller aan de slag. ,,Als vliegende kiep kan ik afbouwen.” Bovendien gaat ze tot circa 1 maart 2015 in de gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland door met het project ‘Stevig ouderschap'. ,,Dat geeft ouders wat extra begeleiding. Dat is soms nodig.” Aardig en gastvrij Joke Wiersma ging - na eerst in het ziekenhuis en de psychiatrie te hebben gewerkt - in 1979 aan de slag als wijkverpleegkundige. Voordat ze drie decennia geleden in Surhuisterveen neerstreek, was ze werkzaam in Damwâld en Kollum. De inwoners van Surhuisterveen heeft Joke Wiersma leren kennen als heel aardig en gastvrij. ,,Je hoeft maar ergens te komen en je krijgt meteen iets te drinken aangeboden. Het tijdstip doet er niet toe. De Feansters zijn ook heel open.” Door de plezierige werkkring had ze ook nooit de behoefte om elders als wijkverpleegkundige aan de slag te gaan. Hart voor de zaak Collega's betitelen Joke Wiersma als ‘gedreven, betrokken en supergemotiveerd'. ,,Ze heeft hart voor de zaak en vindt het moeilijk om te stoppen.” Door haar lange staat van dienst zag Joke Wiersma in Surhuisterveen twee generaties op het consultatiebureau voorbijkomen. ,,Ik kom nu ouders tegen die vroeger zelf als baby op het bureau zijn geweest. Soms komen er beppes mee die vroeger als moeder kwamen. Dat is zó leuk.”
Op de foto Joke Wiersma (links) op het consultatiebureau in Surhuisterveen met haar collega's Annie Douma (tweede van links) en Judith Spoelstra, de tweeling Femke en Myrthe en hun moeder Gerdina van der Heide (tweede van rechts) en Esmee Binnenmars. Foto: Atze H. van der Ploeg