‘Smiley is niet genoeg voor Wânswert’

Wânswert - WÂNSWERT - Wethouder Jaap Hijma heeft zaterdag in Wânswert een matrixbord in gebruik gesteld dat passanten toelacht als zij zich aan de maximum dertig kilometer per uur houden.

Volgens de inwoners van het dorp is een ‘smiley’ niet genoeg om verkeer veilig door het dorp te leiden.

Geen geld voor rondweg Wânswert wil een nieuwe rondweg, maar de gemeente Ferwerderadiel heeft daar op dit moment geen geld voor.

Inwoners van het dorp vinden dat onacceptabel en kijken met jaloerse blikken naar buurdorp Burdaard, waar wel verschillende projecten met subsidiegelden van de grond komen.

Plannen voor een nieuwe rondweg om Wânswert zijn er wel, maar daarin staat dat de aanleg 2,5 miljoen euro kost. Volgens Wânswerters is een variant mogelijk voor de helft van dat bedrag, als de aanleg van een fietspad en het verzwaren van bestaande weg daar los van wordt gezien. Wânswert vindt dat dat een zaak van de povincie is.

Levensgevaarlijk Volgens Tjerk de Groot van dorpsbelang is er in het dorp een levensgevaarlijke situatie ontstaan door de snelle toename van het aantal verkeersbewegingen.

Het aantal auto’s dat door Wânswert rijdt, is de afgelopen jaren verdubbeld, door recente maatregelen om verkeer over de Nieuweweg richting Marrum te leiden, in plaats van over Bartlehiem en de Zuidermiedweg bij Hallum. Uit metingen blijkt zelfs dat de intensiteit van zwaar verkeer in het dorp gelijk ligt aan een rijksweg.

Veilig Verkeer Nederland Volgens De Groot is het belangrijk dat het dorp hoe danook in gesprek blijft met de gemeente. Hij hoopt dat bijvoorbeeld Veilig Verkeer Nederland iets kan betekenen voor het dorp.

,,Wy kinne wol karren op ‘e dyk sette en hinnen loslitte, mar dêr komme wy net fierder mei. Wy komme inoar hieltyd wer tsjin en dêrom moatte wy meiinoar in oplossing sykje foar dit probleem.’’

Op de foto Wethouder Jaap Hijma ziet er samen met de politie op toe dat passanten zich in Wânswert aan de maximumsnelheid houden en de ‘smiley’ weggebruikers toelacht. Foto: Bram Buruma