Nieuw jong gemeenteraadslid Jouke Spoelstra wil bruggen bouwen

BUITENPOST/DROGEHAM - De nieuwe gemeenteraden zijn donderdagavond geïnstalleerd. In Achtkarspelen maakt de jonge Jouke Spoelstra uit Drogeham zijn entree in de politieke wereld.

Spoelstra heeft een grote hekel aan onnodig lang vergaderen, zo laat hij weten in de rubriek ‘Must Hoare Wie ’t Seit’ van Nieuwsblad Noordoost-Friesland. ,,Dit kunnen vergaderingen zijn in het dorpsleven, bij een sportclub maar ook in de politiek. Ik hoop daarom ook dat er in de komende vier jaar op een goede en doelmatige manier wordt gesproken."

Opgeven

Op dit moment zit Spoelstra (24) in het laatste jaar van de studie Financial Services Management aan de Hanzehogeschool in Groningen. Naast zijn studie is hij actief als presentator bij de lokale omroep van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen, Kanaal30. Hier presenteert Spoelstra samen met een aantal collega's om de zaterdagochtend het programma ‘Op 'e hichte’ waar het lokale nieuws uit de politiek, sport, cultuur en evenementen naar voren komt. ,,Nu ik in de gemeenteraad kom zal ik helaas mijn functie als presentator bij de lokale omroep van Achtkarspelen en Tytsjerksteradeel Kanaal30 op moeten geven. Dit omdat wij ook met name veel politiek verslaan vanuit deze beide gemeenten en dit niet gecombineerd kan worden wanneer je zelf een rol speelt in die politiek.”

Zwembaden

Wat Spoelstra de laatste tijd heeft gemerkt is dat de inwoners van Achtkarspelen zich er bewust van zijn dat de bomen niet meer tot in de hemel groeien. ,,Wanneer er iets gedaan moet worden zal dat dus ook vooral vanuit de inwoners zelf moeten komen. Een kledingbank die bijvoorbeeld wordt opgezet door vrijwilligers en de zwembaden De Kûpe/Wettervlecke die kunnen draaien op de steun van mensen uit het dorp zijn prachtige voorbeelden. Zelf was ik 9 maart aanwezig bij de Survivalrun in Kootstertille waar er bijna 325 (!) vrijwilligers ‘yn it spier' waren om dit prachtige evenement in de gemeente Achtkarspelen mogelijk te maken.”

Kroeg

Als zijn grootste talent beschouwt Jouke Spoelstra dat hij echt tussen de mensen in staat en een brug kan vormen tussen jongeren en ouderen richting de gemeentepolitiek. ,,Ik merk om mij heen dat veel mensen niet precies weten wat een gemeenteraad precies doet en wat voor invloed zij bijvoorbeeld ook via gemeenteraadsleden kunnen uitoefenen. Mensen kunnen mij aanspreken in de kroeg, op het voetbalveld, gewoon op straat of in het gemeentehuis.” Meer hierover in het Nieuwsblad Noordoost-Friesland van vandaag, vrijdag 28 maart.