Kennedymars Fryslân gaat niet door: begin van het einde?

Wâlterswâld - WÂLTERSWÂLD - De Kennedymars Fryslân en alle overige marsen gaan dit jaar niet door. De organisatie stelt dat het niet door kan gaan vanwege de aanleg van de Centrale As.

,,Wij willen de wandelaars een mooie en goed georganiseerde tocht bieden en als dit door bepaalde factoren niet in zijn geheel mogelijk is, moet er een keuze worden gemaakt'', zo stelt de organisatie. Een van deze factoren is de aanleg van de Centrale As. Momenteel is men druk bezig met de voorbereidende werkzaamheden en medio augustus zullen er diverse omvangrijke werkzaamheden zijn op het traject waar al onze routes langs gaan. Tevens wordt er een weg van de route definitief afgesloten. ,,Ondanks dat de medewerkers van de Centrale As welwillend zijn om samen oplossingen te bedenken, weten we op dit moment nog niet hoe het er dan precies voor staat. Hierdoor zijn wij van mening dat, vooral in de nacht, de veiligheid van de deelnemers niet voldoende te waarborgen is.'' Daarnaast is de organisatie bezig om het een en ander om te gooien, waaronder de website en de algehele aanpak van de organisatie en het evenement zelf.
Komt er een volgende Kennedymars?
De organisatie van de Kennedymars Fryslân stelt dat ze graag de tijd wil nemen om volgend jaar een nog beter evenement te kunnen organiseren met mooie routes. Nanne Nicolai uit Damwâld, deelnemer vanaf het eerste uur, vraagt zich echter af of er ooit nog een volgende editie komt. ,,Het nieuws dat er geen Kennedymars Fryslân 2014 komt sloeg bij mij in als een bom. Ik ben hevig teleurgesteld en eigenlijk ook wel een beetje kwaad. De Centrale As wordt als schuldige naar voren geschoven. Vorig jaar wist iedereen dat de aanleg van de Centrale As in 2014 en misschien ook wel in 2015 een belangrijke rol zou spelen bij deze wandeltocht over een afstand van 80 kilometer door de Fryske Wâlden en omgeving. Voor de editie van 2014 zou hier nadrukkelijk rekening mee gehouden moeten worden'', zo schrijft Nicolai op zijn blog. Oplossing De oplossing is volgens de Damwâldster heel simpel: de Kennedymars Fryslân oostwaarts van de Centrale As plannen. ,,De eerste twee jaren liepen we ook voor een groot deel richting het verre oosten, richting Oostrum, Twijzel en Buitenpost. Dus waarom dit jaar niet? Er liggen vele tachtig kilometers oostwaarts. Heel erg jammer dat er nu gekozen wordt voor het annuleren van de Kennedymars Fryslân 2014. Want ik vrees dat er geen volgende editie komt. Ook in 2015 zit men namelijk met de aanleg van de Centrale As. De keten is en wordt verbroken. Dan is het moeilijk om de gunst van de lopers, maar ook die van de sponsoren en de vele vrijwilligers weer te winnen.’’ Kennedymars Fryslân had zo’n goede naam. Vele enthousiaste wandelaars wisten Wâlterswâld te vinden.’’ Foto: Archief/Nanne Nicolai