Gezondheidscentrum Harkema krijgt de naam Wâldsoarch

HARKEMA - Het nieuwe gezondheidscentrum in Harkema is zaterdagochtend officieel geopend. De naam van het complex werd ook onthuld: Wâldsoarch.

De naam Wâldsoarch werd bedacht door Attie van der Weij uit Harkema. Zij won daarmee de prijsvraag die in totaal veertig inzendingen opleverde.

Burgemeester

De officiële opening van het gezondheidscentrum aan de Nijebuorren werd verricht door burgemeester Germ Gerbrandy van de gemeente Achtkarspelen. Hij sprak z'n waardering uit voor het uiteindelijke resultaat. ,,It is prachtich wat hjir realisseare is." In Wâldsoarch zijn Huisartsenpraktijk Het Homeer, Mediq Apotheek Harkema en Fysiotherapie Surhuisterveen-Harkema ondergebracht. De stuwende kracht achter het gezondheidscentrum is huisarts Mindert Landheer. Sinds z'n komst naar Harkema - in 2006 - heeft hij aan het project gewerkt.

Betonwei

Oud-huisarts Hans de Vries ging bij de opening onder meer in op de historie van de zorg in Harkema. De eerste huisdokter vestigde zich in 1946 aan de Betonwei aan de rand van het dorp. Het was Pieter van der Wielen, die de bijnaam Lange P. had. Van der Wielen werd in 1959 opgevolgd door Ate de Vries, die in Harkema bekend stond als Lytse Ate. In 1980 volgde Hans de Vries zijn naamgenoot op. Elf jaar later volgde een verhuizing van de praktijk naar De Fûgelkamp. In 2004 werd deze huisvesting te klein. Door onder meer gebruik te maken van diverse noodvoorzieningen kon Het Homeer daar - zo goed en kwaad het ging - tot eind 2013 nog uit de voeten.

Centrumplan Harkema

Sinds begin dit jaar is de huisartsenpraktijk actief aan de Nijebuorren. Wâldsoarch maakt onderdeel uit van het Centrumplan Harkema. Diverse partijen hebben hun nek voor dit project uitgestoken. Behalve onder andere de gemeente Achtkarspelen, ondernemersvereniging H&I Harkema en Plaatselijk Belang Harkema heeft ook Vastbouw Vastgoedontwikkeling een belangrijke rol in het Centrumplan gespeeld.

Roots

Vastbouw nam in 2010 als partner in het Centrumplan Harkema het stokje over van Woon Friesland. Directeur Piet Alma van Vastbouw Vastgoedontwikkeling - hij heeft z'n roots in Harkema - toonde zich bij de opening van het gezondheidscentrum zeer content met het resultaat. ,,It sjocht der gewoan prima út." Meer over de opening van het Harkemaster gezondheidscentrum in de printversies van het Nieuwsblad Noordoost-Friesland van maandag en De Feanster van woensdag. Foto's: Atze H. van der Ploeg