Litouwer hoort 1,5 jaar cel eisen voor inbraken in Kollum en Feanwâlden

LEEUWARDEN - Tegen een van inbraken verdachte Litouwer (28) is donderdag bij de Leeuwarder rechtbank anderhalf jaar cel geëist. Officier van justitie Oebele Brouwer houdt de man verantwoordelijk voor inbraken in Kollum en Feanwâlden, in juni en augustus. De Litouwer ontkende in alle toonaarden.

In de nacht van 12 op 13 augustus werd er twee keer ingebroken in Feanwâlden, bij een woning aan Spoarloane en bij een woning aan de Falkenaweg. Bij die laatste inbraak ging de dader er vandoor met de auto van de bewoners. Bij de eerste inbraak werd een iPhone en geld buitgemaakt.

De man zou ook op 29 juni hebben ingebroken in een woning aan de Voorstraat in Kollum. Met een bij deze inbraak buitgemaakte mobiele telefoon heeft hij zijn zus in Londen gebeld. Deze zomer is hij tot drie keer toe in een gestolen auto aangehouden. Zijn DNA werd aangetroffen bij een van de inbraken in Kollum.

Maar de officier had nog meer troeven achter de hand om de rechtbank te overtuigen van de schuld van de Litouwer. Zo werd de simkaart van de man aangetroffen in de gestolen iPhone. Verder heeft hij zes keer de auto's die hij had gestolen volgetankt zonder te betalen. Met een van de auto's had hij in drie dagen tijd maar liefst 5000 kilometer afgelegd.

De andere twee auto's waren gestolen in Bedum en Amersfoort. Had hij bij de politie nog iets wat op een bekennende verklaring leek afgelegd, op de zitting ontkende de Litouwer eigenlijk alles, behalve het tanken zonder te betalen. Daar waren dan ook camerabeelden van.

Hij beweerde dat hij de gestolen auto's had geleend en dat hij ze tegen betaling ergens heen moest brengen voor bepaalde personen. Door diezelfde personen voelt hij zich nu misbruikt. De officier geloofde helemaal niets van de verhalen. Brouwer vermoedde dat de man nog meer op zijn geweten heeft, maar daarvoor is geen bewijs.

In de nacht dat er in Feanwâlden werd ingebroken waren er in de omgeving meer inbraken. Brouwer concludeerde dat de Litouwer maar voor één ding naar ons land was gekomen: 'Om zichzelf te verrijken'. De Leeuwarder rechtbank doet op 27 november uitspraak.