Vrouw uit Hallum verantwoordelijk voor reeks vernielingen

Hallum - Tegen een inwoonster van Hallum (25) is donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden een werkstraf van 100 uur geëist. De vrouw heeft in mei en juni vorig jaar in haar woonplaats een groot aantal vernielingen gepleegd bij geparkeerde auto's.

De officier van justitie gaat uit van in totaal zestien vernielingen. De auto's stonden geparkeerd aan de Ondersmastate en de Memerdastate in Hallum. 's Nachts en in de weekenden, als ze terugkwam van een avond stappen in Leeuwarden, trapte de vrouw de buitenspiegels van de auto's.

Daar bleef het niet bij. De vrouw draaide ook antennes los en ze verboog ruitenwissers. Een aantal auto's bekraste ze met een fietssleutel. Ze zou ook vernielingen hebben gepleegd aan auto's die bij de fabriek van Van der Meulen aan de Mounebuorren geparkeerd stonden.

De auto's waren van werknemers die nachtdienst hadden. Dat kon de Hallumse zich niet herinneren. Het leek haar niet logisch dat zij die vernielingen had gepleegd, omdat de fabriek niet op de route ligt die zij aflegde als ze thuiskwam van een avondje stappen. De vrouw wilde niet zeggen wat haar heeft bezield, ze vond dat er teveel publiek in de rechtszaal zat.

Volgens de reclassering zijn de vernielingen 'een uiting van frustratie en verdriet'. De vrouw verkeerde destijds volgens de reclassering 'in een labiele gemoedstoestand'. Ze is geen onbekende van justitie. Op 1 mei 2012 kreeg ze een jaar cel omdat ze in Oudega (Sm.) met grote snelheid met haar auto op een politieblokkade was ingereden. Een politieagente slaagde er ternauwernood in het vege lijf te redden.

Naast de vrijheidsstraf legde de rechtbank destijds een verplichte behandeling op. Die behandeling heeft de Hallumse inmiddels afgerond. De reclassering ziet geen reden om haar opnieuw naar therapie te sturen. Ze heeft haar leven momenteel redelijk op de rails. Ze heeft een relatie en ze is ruim drie maanden geleden moeder geworden. Zelf zei ze dat het moederschap haar goed doet. Toen ze de vernielingen pleegde was ze onder invloed van drank, ghb en cocaine. Ze is nu van de harddrugs af, al voor ze zwanger raaktewas ze ermee gestopt. De Leeuwarder rechtbank doet op 20 november uitspraak.