Boze Kollumer boer mishandelt meisje (10): boete en voorwaardelijke werkstraf

Kollum - Politierechter Klaas Bunk veroordeelde een 70-jarige inwoner van Kollum woensdag wegens mishandeling tot een boete van 250 euro en een voorwaardelijke werkstraf van 20 uur. Bunk achtte bewezen dat de man een tienjarig meisje heeft geslagen en geschopt.

Ondanks het hardnekkige ontkennen van de Kollumer achtte de rechter bewezen dat de Kollumer op 29 augustus vorig jaar het meisje heeft mishandeld. Het meisje speelde met een paar vriendjes in een maïsveld dat eigendom van de Kollumer is. De kinderen waren de man een doorn in het oog.

Vernielingen

Een jaar eerder had de plaatselijke jeugd ook al vernielingen aangericht in de maïsvelden. 'Vorig jaar zaten er wel veertig in de maïs', zei de Kollumer. Hij beweerde dat het meisje had geprobeerd hem te schoppen. Het enige wat hij had gedaan was het kind van zich af houden.

Fietsen op slot gezet

Volgens hem wilde het meisje beslist haar fiets mee naar huis nemen. Hij had de fietsen van de kinderen op slot gezet. Als de ouders de fietsen ophaalden, zou hij ze aanspreken op het gedrag van hun kinderen. Het meisje en ook haar vriendjes hadden verklaard dat de Kollumer het kind wel degelijk had geslagen en geschopt.

Begrip voor boosheid

De officier van justitie en de rechter hielden het bij de versie van de kinderen. Bunk kon op zich begrijpen dat de boer boos was omdat de kinderen de maïs vernielden. 'Maar u had een andere oplossing moeten kiezen. U had haar niet aan moeten raken', zei de rechter.

Hoger beroep

Bunk nam in de hoogte van de straf mee dat de kinderen ergens waren waar ze niet mochten zijn. De rechter deed de door de officier geëiste geldboete van 500 euro door de helft. Met die kleine tegemoetkoming nam de Kollumer geen genoegen. Hij kondigde aan dat hij in hoger beroep zou gaan.