Noordoost-Friesland beleeft rustige jaarwisseling

DOKKUM/KOLLUM - De jaarwisseling is rustig verlopen in Noordoost-Friesland. Nergens in de regio deden zich grote incidenten voor.

Volgens de politie en brandweerkorpsen was het in deze regio niet drukker dan normaal tijdens de jaarwisseling.

Vuurwerkslachtoffers

De politie heeft tijdens oud en nieuw in de drie noordelijke provincies in totaal 28 mensen aangehouden voor uiteenlopende feiten. De meeste aanhoudingen werden verricht voor mishandeling, vernieling, belediging en bedreiging. In totaal hebben de ziekenhuizen in Fryslân tussen oudejaarsdag en nieuwjaarsmorgen twaalf vuurwerkslachtoffers moeten behandelen. Deze slachtoffers werden behandeld in het MCL in Leeuwarden (zeven personen), Tjongerschans in Heerenveen (vier personen) en Antonius in Sneek (1 persoon). In Nij Smellinghe in Drachten werd een minderjarige behandeld vanwege brandwonden. Gedurende de avond en nacht werden meer mensen op de spoedeisende hulp van de ziekenhuizen behandeld, maar het ging daarbij niet om incidenten die met vuurwerk te maken hadden. In ongeveer twintig gevallen ging het om alcoholgerelateerde behandelingen.

Kollumerzwaag

Bij de verschillende doktersdiensten in de provincie meldden zich 23 vuurwerkslachtoffers. Tussen het eind van de middag op 31 december en nieuwjaarsmorgen heeft Dokterswacht Friesland 146 consulten uitgevoerd. Een jongeman uit Kollumerzwaag raakte woensdagmorgen gewond bij het carbidschieten in zijn woonplaats. Met ernstige verwondingen is hij naar het UMCG in Groningen overgebracht.

Vernieling

Een zeventienjarige inwoner van Ternaard werd aangehouden wegens mishandeling. Hij sloeg een politieman met een bierfles. Twee inwoners van Kollumerzwaag werden in Groningen in de kraag gegrepen nadat ze daar een zestal auto's hadden vernield. Drie mannen en twee vrouwen werden oudejaarsnacht in Noardburgum door de politie aangehouden. Zij werden in een leegstaande woning aangetroffen terwijl ze harddrugs gebruikten.

Ruim honderd uitrukken

De brandweer is in Fryslân tussen de late oudejaarsmiddag en de vroege nieuwjaarsmorgen in totaal iets meer dan honderd keer uitgerukt. In de gehele provincie kreeg de Friese brandweer zeven meldingen van woningbranden. Verder waren er vrij veel schuttingbranden of coniferenbranden nabij bebouwing. Politiemensen en hulpverleners die tijdens de jaarwisseling in actie kwamen spreken allemaal van een gemoedelijke op straat.