Doeners in Dantumadiel oogsten lof en waardering

Broeksterwald - BROEKSTERWALD – De 19-jarige Siewart Sjoerd Wiersma uit Wâlterswâld is vrijdag bij de nieuwjaarsreceptie van Dantumadiel in De Pipegael in Broeksterwâld uitgeroepen tot sportman van het jaar 2014.

BROEKSTERWALD – De 19-jarige Siewart Sjoerd Wiersma uit Wâlterswâld is vrijdag bij de nieuwjaarsreceptie van Dantumadiel in De Pipegael in Broeksterwâld uitgeroepen tot sportman van het jaar 2014.
“Yn it ôfrûne jier waard hy kampioen mei in grutte foarsprong”, juichte wethouder Emke Peterson over de Marathoncompetitie Regio Noord/Oost die Siewart Sjoerd in februari op zijn naam schreef. Bij de tien wedstrijden behaalde hij zesmaal een podiumplaats, waarbij hij tweemaal als de beste uit de bus kwam. Hij schaatst al vanaf zijn zesde, maar vanaf zijn elfde werkt hij met trainingen doelgericht aan een schaatscarrière. Momenteel maakt hij deel uit van de Jong Talentengroep van de Marathonselectie Friesland. Ondanks de intensieve trainingen vindt hij nog aldoor tijd voor andere hobby's zoals skeeleren, hardlopen, fotograferen en tuinieren. Als sportploeg van het jaar 2014 werd het damesteam van de voetbalclub VIOD uit Driezum in het zonnetje gezet. Het behalen van het nationaal kampioenschap beachsoccer voor vrouwen in 2014 heeft volgens Peterson eeuwigheidswaarde in zich, omdat deze de laatste van een serie is geweest. “Sport hat te krijen mei oefenjen, mar ek mei dreamen. Guon hawwe in beskieden dream: ik soe myn baas wolris it mannewaar opsizze wolle. Guon switche maklik nei in oare dream. By sport dreame jo troch te dwaan”. Aan het druk doende zijn dankt Stichting De Sûkerei te Damwâld het toekennen van de cultuurprijs 2014. De organisatie heeft zich jarenlang verdienstelijk gemaakt in en ten behoeve van de gemeenschap. “Warbere minsken”, oordeelde Peterson. “Of hja binne oan it gêrsmeanen of hja helje túch tusken de stiennen wei of hja liede in groep rûn of hja sette kofje”. De prijs werd, in het bijzijn van andere vrijwilligers, in ontvangst genomen door stichtingsvoorzitter Oege Jan Leegstra. Voorafgaand blikte burgemeester Sicko Heldoorn terug op 2014 en schetste hij enkele ontwikkelingen voor het komend jaar. Vorig jaar, zo memoreerde hij, is de gemeenschap diep geraakt door de vliegtuigramp in Oekraïne waarbij een inwoner en een oud-inwoner het leven lieten. Vanaf dit jaar zal de gemeenschap dorp voor dorp worden betrokken bij allerlei projecten waarbij vanaf de basis verder zal worden gewerkt aan gemeenschapszin. Meer dan ooit, zo beklemtoonde Heldoorn, zal het initiatief in en vanuit de dorpen leidend zijn.