'Rekening bevalling niet klakkeloos betalen'

Dokkum, Drachten - Het is feest in het ziekenhuis in Drachten. Maandag vond daar de duizendste bevalling van dit jaar plaats en dat werd gevierd met gebak. Bij het zien van de foto kreeg ik een raar gevoel. Het herinnerde me aan mijn eigen bevalling in het ziekenhuis in Drachten, ruim een jaar geleden.

Omdat mijn eerste bevalling in 2011 zo goed was verlopen in de Sionsberg in Dokkum durfde ik het nu wel aan om thuis te bevallen. We hoefden dan ’s nachts geen oppas voor onze oudste dochter te regelen en dat vond ik een groot voordeel. Maar omdat de afdeling geboortezorg in Dokkum eind 2012 dicht ging, durfde ik het risico niet te nemen.
Noodgedwongen moest ik midden in de nacht met heftige weeën in de auto naar Drachten. Normaal is het vanuit Ee drie kwartier rijden, maar het leken deze keer wel drie uren. Nooit geweten dat er zoveel rotondes op deze route liggen en voor elke rotonde kwam uiteraard net een wee. Om 4.00 uur kwamen we in het Drachtster ziekenhuis aan en om 5.03 is onze lieve en mooie Anouk geboren.
De geboorte van onze tweede dochter was weer net zo bijzonder als die van de eerste, maar wel met één groot verschil. Aan de bevalling in de Sionsberg heb ik alleen maar goede herinneringen, terwijl ik een rare nasmaak aan de laatste bevalling heb overgehouden.
Alsof het nog niet erg genoeg is dat ons de kans ontnomen wordt om thuis te bevallen, moeten we er ook nog voor betalen. Twee weken geleden kreeg ik de rekening van het Drachtster ziekenhuis op de deurmat: €312,87.
Die rekening ga ik dus niet klakkeloos betalen en ik roep hierbij alle vrouwen uit deze regio op hetzelfde te doen. Wij kiezen er niet voor om in Drachten of Leeuwarden te bevallen. Integendeel. Bevallen in het ziekenhuis van Drachten is lang niet voor iedereen reden tot feest!
Column Klasina van der Werf, Nieuwsblad Noordoost-Friesland, vrijdag 19 december 2014.