Vegan Streaker vrijgesproken van bedreiging bij nertsfokkerij

Boelenslaan - De man die landelijke bekendheid geniet als de Vegan Streaker werd dinsdag door de politierechter in Leeuwarden vrijgesproken van bedreiging en vernieling. Hij werd ervan verdacht dat hij in september 2011 betrokken was geweest bij een protestactie bij een nertsfokkerij in Boelenslaan.

Later op de dag waren er vernielingen gepleegd bij een konijnenfokkerij in Metslawier. Ook dat werd door het Openbaar Ministerie (OM) op het conto geschreven van de Vegan Streaker. De 29-jarige dierenactivist, hij woonde destijds in Ferwert, kreeg landelijke bekendheid door in 2008 in zijn onderbroek te verschijnen in het tv-programma van Paul de Leeuw.

De Leeuw trok de Vegan Streaker bij zich op schoot en trok diens onderbroek naar beneden. Op 21 september 2011 verscheen een groepje dierenactivisten al leuzen roepend bij een nertsfokkerij in Boelenslaan. Alleen de zoon van de eigenaar was thuis. Die herkende de Vegan Streaker, dankzij het optreden bij Paul de Leeuw.

De Vegan Streaker zou de zoon naar buiten gewenkt hebben en hij zou geroepen dat hij terug zou komen. Daarmee had hij iemand door te dreigen met geweld proberen te dwingen iets te doen, namelijk stoppen met het fokken van nertsen, vond het OM. De rechter sprak de Vegan Streaker vrij.

Zij oordeelde dat de leuzen gericht waren aan het bedrijf en niet aan de zoon van de eigenaar. Bovendien was de vijf man sterke groep te klein om echt dreigend over te komen. Ook van het plegen van vernielingen bij de konijnenfokkerij, een bord en een betonnen konijn raakten beschadigd, in Metslawier werd de Vegan Streaker vrijgesproken.