Vrijwilligers ringen twee jonge kerkuilen

Dokkum - Oudwoude - De vrijwilligers van Kerkuilengroep Kollum kwamen vrijdagavond nog laat naar de boerderij van Uilke en Griet Dijkstra aan de Jan Binneswei in Oudwoude. De reden voor dit bezoek was het feit, dat twee jonge kerkuilen geringd mochten worden.

De heer Dijkstra vertelde dat er nog niet eerder uilen hebben gezeten in deze boerderij. Er is op een gegeven moment een gat gemaakt in het ûleboerd en toen was het wachten op de komst van kerkuilen. Een eerste teken van hun aanwezigheid was de witte poep in de schuur.
De vrijwilligers van de Kerkuilengroep Kollum, Koos Huizinga en Gerry Dijkstra, moesten omhoogklimmen in de schuur om de kerkuilen op te halen. De jonge uilen lieten zich niet gemakkelijk pakken, dus de aanwezige belangstellenden moesten even geduld hebben alvorens ze het stel konden bewonderen.
De twee jonge kerkuilen zijn ongeveer acht weken oud. Het gaat om een mannetje en een vrouwtje, met ieder een gewicht van rond de 300 gram. Ze zijn nu al in staat om een muis in zijn geheel door te slikken, aldus de heer Arno Paulus, vrijwilliger van de Kerkuilengroep. Ze leren van hun ouders dat ze niet bij de staart van de muis moeten beginnen te eten, dan lukt het niet. Ze vliegen over ongeveer twee weken uit. De ouders blijven ze dan nog zo'n twee weken begeleiden en dan worden ze weggejaagd. De oude uilen blijven op deze boerderij.
Een uil wordt meestal niet heel oud, de gemiddelde leeftijd ligt momenteel rond de anderhalf jaar;  75% van de jonge uilen sterft in het eerste levensjaar, bijvoorbeeld doordat ze worden  doodgereden. De gegevens van de kerkuilen worden opgestuurd naar het Vogeltrekstation in Heteren. Daar worden alle gegevens van geringde uilen in Nederland opgeslagen. Wordt er ergens een uil dood aangetroffen, dan kan aan de hand van de ring achtehaald worden waar de uil  geboren is.