Ode aan doorzettingsvermogen op EK Acrogym

Dokkum - Kollum - Tijdens de Europese Kampioenschappen Acrogym in Riesa, Duitsland mocht de leeftijdscategorie 13 tot 19 jaar van 1 tot 4 oktober hun kunsten vertonen. De Drachtster vereniging Adonis Sportacrobatiek mocht twee van de vier teams, die namens Nederland in deze categorie uitkwamen, hierheen afvaardigen. Dat ging helaas niet zonder tegenslagen.

Beide teams wisten zich eerder dit jaar overtuigend te plaatsen voor het EK met prachtige oefeningen. Maar daarna sloeg het noodlot toe. Ilja Goedemoed, de bovenpartner van Stein Briggen, brak bij één van de laatste trainingen voor de vakantie bij een verkeerde landing haar been. Het was een gecompliceerde breuk, die niet snel heelde en trainen met een gipsbeen bleek een hele uitdaging. De Kollumer acrogymnaste Sharon Fokkens, bovenpartner in een trio met Mare Blaam en Jadith Haakma, had een klein ongelukje waarbij echter haar duim gebroken bleek. Voor een sport waarbij zóveel op handkracht aankomt een zéér lastige blessure. Beide bovenpartners waren echter vastbesloten op tijd hersteld te zijn voor het EK en ondanks hun blessure bleven zij keihard doortrainen om op tijd klaar te zijn.
Jadith, Mare & Sharon draaiden in Duitsland twee hele mooie oefeningen, maar haalden de finale niet. Voor Stein en Ilja moest de hele oefening aangepast worden, omdat Ilja, met haar nog niet geheel genezen been, nog niet kon springen. Toch lieten ook zij iets moois zien op het EK, met als zuur resultaat dat zij als zevende eindigden terwijl alleen de beste zes naar de finale gingen. Hoewel geen van beide teams dus uiteindelijk in de finales belandden, hebben zij bewezen wat je met doorzettingsvermogen kunt bereiken. Alle teams uit de Nederlandse delegatie hebben prachtige oefeningen neergezeten en bewezen dat Nederland goed op weg is naar de top van de acro-wereld.
Foto’s gemaakt door Cindy de Mare