Ruim vijfhonderd zandzakken in gracht van Dokkum

DOKKUM - Tijdens de werkzaamheden aan de kademuren van de Koornmarkt in Dokkum zijn 520 bigbags in het water geplaatst. Omdat de waterstand tijdelijk moet worden verlaagd, zijn de zandzakken noodzakelijk om te voorkomen dat de grachtbodem openbarst. Zo kunnen de werkzaamheden onder de waterlijn goed worden uitgevoerd.

De uitvoerder van de renovatiewerkzaamheden, Jansma Drachten BV, is momenteel bezig met het uithakken van de voegen en het reinigen van de kademuren. De oude houten fundering, die de bestaande muur niet meer kan dragen, wordt vervangen door een stalen constructie. De nieuwe funderingspalen zijn inmiddels geplaatst.
Naast de herstelwerkzaamheden aan de kademuren, is Jansma Drachten BV bezig met het
vervangen van de brug Lytse Pyp. Deze moet vanwege betonrot worden vervangen. Het merendeel van de brug is inmiddels verwijderd, terwijl de muren aan weerszijden blijven staan. Ook hier zijn inmiddels de nieuwe funderingspalen geplaatst.
De werkzaamheden duren nog tot en met 2 december 2015. Alle winkels en bedrijven in de omgeving van de Koornmarkt blijven bereikbaar.