(S)cool on wheels geeft kinderen inzicht in gehandicapt zijn

DOKKUM - Het was een bijzondere woensdagochtend voor de leerlingen van groep 8 van CBS Eben Haëzer in Dokkum. Docent Bernard Woudt bracht een bezoek aan de school in het kader van het project (S)Cool on Wheels.

Zelf al 22 jaar rolstoelgebonden als gevolg van een partiële dwarsleasie, vertelt hij de leerlingen tijdens de theorieles hoe hij in de rolstoel terecht is gekomen, hoe zijn revalidatie is verlopen en wat zijn beperkingen zijn. "Ik kan wél alles bewegen, maar niét alles gebruiken", aldus Bernard.
Ook vertelt hij hoe het in de dagelijkse praktijk is om gehandicapt te zijn. De normaalste dingen die gezonde mensen voor lief nemen, zoals jezelf aan- en uitkleden, naar het toilet gaan, tanden poetsen, traplopen of autorijden en ook sporten, het komt allemaal ter sprake tijdens deze les.
De leerlingen luisteren aandachtig naar het persoonlijke verhaal van Bernard en tussendoor stellen ze vragen. Ook wordt uitgelegd dat er verschillende soorten handicaps zijn: de één met meer beperkingen dan de ander, de één duidelijk zichtbaar door het gebruik van de rolstoel, de ander veel minder zichtbaar zoals bijvoorbeeld bij dove mensen of blinde mensen.
Na deze theorieles volgt er een praktijkles en kunnen de kinderen zélf ondervinden hoe het is om in een rolstoel te zitten. Hiervoor vertrekt iedereen naar de sportzaal aan de Ljurk, waar ze uitleg krijgen over hoe de rolstoel werkt. Na een paar oefeningen in de rolstoel en een korte uitleg over de spelregels, spelen ze een heuse wedstrijd rolstoelbasketbal. Het is bijzonder om te zien hoe snel en behendig de kinderen hun rolstoel weten te hanteren en er wordt een enthousiaste en fanatieke wedstrijd gespeeld.
Het project (S)Cool on Wheels is een initiatief van Fonds Gehandicaptensport en de clinics worden gefinancierd door Zabawas en mede mogelijk gemaakt door Sport Fryslân. Het doel
is om kinderen meer inzicht te geven in hoe het is om gehandicapt te zijn en hierdoor meer begrip te krijgen voor mensen met een handicap. Maar het mes snijdt aan twee kanten, het project is tevens bedoelt om gehandicapten een doel te geven en de deur uit te laten gaan.
Per jaar worden zo'n 40 basisscholen bezocht en verreweg de meesten zijn na afloop erg enthousiast over de clinic. Basisscholen in de provincie Friesland worden veelal schriftelijk uitgenodigd deel te nemen aan het project, wat gericht is op de bovenbouw, maar bij interesse kunnen de scholen ook zélf contact opnemen met (S)Cool on Wheels.