Koororgel in de Grote- of Martinuskerk te Dokkum

DOKKUM - In de protestantse wijkgemeente Grote- of Sint Martinuskerk ging zondag 29 november een lang gekoesterde wens in vervulling met de inwijding van een recent aangekocht koororgel. Dat gebeurde aan het einde van de morgendienst met een aansprekende bespeling door organist Auke de Boer.

De kerkgangers kregen daarmee een geheel nieuwe muzikale ervaring van fijnzinnige klanken, klanken die afgestemd zijn op de begeleiding van solisten en gezang in kleinere verbanden, bijvoorbeeld bij vespers en trouw- en rouwdiensten. Het nu verkregen koororgel is gebouwd door de fa. Bakker en Timmenga uit Leeuwarden. Deze firma vervaardigde het orgel in 1979 ter gelegenheid van de tentoonstelling “Achter het Friese Orgelfront” in het Friesch Museum. Oude, destijds
beschikbare delen werden in het orgel verwerkt, waaronder een windlade en het pijpwerk. De windlade is te dateren rond 1800 en het pijpwerk rond 1700. Die oude, met groot vakmanschap gemaakte elementen maken het koororgel wel zeer bijzonder.
Adviseur was destijds de bekende orgeladviseur Jan Jongepier, organist in de Grote Kerk in Leeuwarden. De Grote- of Sint Martinuskerk is met de inwijding van het koororgel nu in het bezit van twee fraaie orgels. Bijzonder is dat beide orgels van hetzelfde bouwjaar zijn. Het hoofdorgel, een  orgel in Noord-Duitse stijl, is eveneens in 1979 gebouwd en wel door de orgelbouwer Flentrop uit Zaandam. Deze firma reconstrueerde het oude Helman orgel uit 1688 in de historische orgelkassen. Voor de kerkmuziek in de diensten en voor de concerten waar de Grote- of Sint Martinuskerk ook om bekend is, hoopt de kerkgemeenschap nog lang plezier van de beide orgels te hebben.