De Friesland bezoekt zorgverleners met domotica-unit

KOLLUM - De Friesland Zorgverzekeraar trekt ook dit jaar de provincie in. Met een speciaal ontwikkelde domotica-unit bezoekt De Friesland groepen zorgverleners om hen kennis te laten maken met techniek die het langer zelfstandig thuis wonen vergemakkelijkt.

Steeds meer mensen blijven langer thuis wonen als ze oud worden of met (chronische) klachten te maken hebben. Domotica – slimme en eenvoudig bedienbare techniek – kan daarbij helpen. De Friesland heeft speciaal voor de acht weken durende tour ‘Langer Zelfstandig Thuis’ een unit laten bouwen waarin domotica is verwerkt. De tour gaat langs 31 locaties in heel Friesland.
Verpleegkundigen, ergo- en fysiotherapeuten, wijkverpleegkundigen, huisartsen, praktijkondersteuners, verzorgend en verplegend personeel, wijkteams en WMO-consulenten kunnen in de unit kennis maken met diverse technische mogelijkheden, variërend van heel eenvoudig tot zeer geavanceerd.
In de 36 vierkante meter grote unit is te zien en te ervaren hoe domotica in de keuken, slaapkamer en douche het wonen thuis voor de ouder wordende bewoner beter, veiliger en comfortabeler kan maken. ,,Door de werkenden in de zorg te laten zien wat domotica kan betekenen voor ouderen en (chronisch) zieken kunnen ze hen daar ook over vertellen’’, legt projectleider Edwin Frenay van ’t Veen, manager zorg en gezondheid bij De Friesland, uit. ,,We hopen dat men na een bezoek aan de unit direct de volgende dag iets in de praktijk kan brengen, zodat hun cliënten langer thuis kunnen
wonen als ze die wens hebben.”
De zorgprofessionals, die zich gratis via de website http://www.bijeenkomstenvandfz.nl kunnen opgeven voor een bezoek aan de unit, kunnen ook van gedachten wisselen over hun ervaringen met medewerkers van De Friesland. De roadshow ‘Langer Zelfstandig Thuis’ wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting De Friesland en is in samenwerking met bouwgroep Dijkstra Draisma, stichting GEEF, Generatiehuis, mijnhuisopmaat.nl en De Friesland Zorgverzekeraar ontwikkeld. Op dit moment loopt in drie Friese gemeenten ook de campagne ‘mijnhuisopmaat.nl’, die hetzelfde thema belicht.
Vorig jaar trok De Friesland met een aantal partners uit de zorg- en bouwwereld door de provincie met twaalf zorgmanifestaties. Die waren voor het brede publiek bedoeld om tekst en uitleg te geven over alle veranderingen in de zorg. Deze keer zijn de roadshows alleen bedoeld voor werkenden in de zorg.
Foto’s: Sake Beerstra