Ramp voltrekt zich op bedrijven Bantenaar Chris Naalden

Bant - De NVWA ruimt 4.000 kalveren van de bedrijven van Chris Naalden in Bant, Augustinusga en Putten. Zaterdag in alle vroegte worden de kalveren in Bant opgehaald voor destructie.

Verslagenheid klinkt door in de stem van Ytje Naalden als ze de telefoon opneemt. ,,Achttien jaar hard werken en dan overkomt je dit. Ik heb er geen woorden voor. Zes gezinnen zijn hier de dupe van.'' Op de kalvermesterij van Naalden in Augustinusga heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gisteren al 1.600 dieren opgehaald. Morgen staan de medewerkers in Bant op de stoep en daarna worden er nog eens 400 dieren bij het bedrijf in Putten opgehaald.

Furazolidon

De kalveren worden vernietigd, omdat in urine sporen van het verboden antibioticum furazolidon is aangetroffen. Het middel zou in het voer hebben gezeten, echter in minuscule hoeveelheden. Naalden zegt in een interview in de Leeuwarder Courant (LC), dat hij zeker weet dat de leverancier waarmee hij al jaren zaken doet, volkomen te goeder trouw heeft gehandeld. ,,Een verhouding van 1 gram [furazolidon] tot 500.000 kilo [voer]. Wil de stof effect hebben als medicijn of groeibevorderaar dan moet die gram in 3 kilo vier zitten'', aldus de agrariër in de LC van vandaag. ,,In het vlees heeft het nooit gezeten'', vertelt zijn vrouw. ,,De NVWA heeft wel tachtig monsters genomen, maar niets gevonden.'' De instantie zette desondanks eind juli de bedrijven van Naalden op slot. ,,Wij gingen uiteraard niet akkoord en wilden nader onderzoek. Maar dat zou ons 1.500 euro per kalf gaan kosten, terwijl ze 450 opbrengen.'' Naalden spande een kort geding aan via het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, maar tevergeefs. ,,Daarna vernamen we dat er een bedrijf was dat het onderzoek voor 125 euro per kalf uit kon voeren.'' Het NVWA was echter onverbiddelijk. ,,Daar waren we te laat mee, werd ons meegedeeld. Daar hadden we binnen acht dagen na de aanzegging mee aan moeten komen'', aldus Ytje Naalden.

Gezonde kalveren

De NVWA laat 4.000 gezonde kalveren afmaken en vernietigen en Naalden en zijn werknemers kunnen slechts gelaten toekijken als de dieren worden opgehaald. Naalden hekelt in genoemd interview de opstelling van de NVWA: ,,Ze hadden niet hoeven ruimen. Ze hadden ook zo kunnen handelen als in Duitsland''. ,,Daar gaat een bedrijf op slot en kunnen de dieren voor menselijke consumptie geslacht worden als er na verloop van tijd geen furazolidon meer aangetroffen wordt in de urine''. Het bedrijf lijdt door de maatregel 2,5 miljoen schade en moet maar zien hoe de schade te verhalen. Zie ook: Vlag halfstok voor zwarte dag