Bijna drieduizend deelnemers aan toertochten Pieter Weening Classic

SURHUISTERVEEN - Het aantal deelnemers aan de Pieter Weening Classic (PWC) blijft maar toenemen.

Voor de achtste editie van het evenement kwamen zaterdag maar liefst een kleine drieduizend fietsers naar het Torenplein in Surhuisterveen. Er was een stijging van het aan aantal deelnemers bij alle afstanden, aldus toerfietscoördinator Wander Hoen van het organiserende Wielercomité Surhuisterveen. De PWC kent vier afstanden: 25, 40, 60 en 100 kilometer.

Lieuwe Westra

's Ochtends tegen 8.00 uur vertrokken de eerste honderden deelnemers voor de 60 en 100 kilometer. Om 9.00 uur verzamelde Lieuwe Westra zich met een grote groep wielrenners voor een 'rondje' van 100 kilometer door het Westerkwartier en de gemeente Noordenveld. Iets later vertrokken de deelnemers aan de 25 en 40 kilometer. De fietsers hadden in de ochtenduren te maken met fraaie weersomstandigheden. Dat veranderde in het begin van de middag drastisch. Rond de klok van twee uur was er in Surhuisterveen en omgeving van een enorme regenbui met een harde wind. De meeste deelnemers waren toen al binnen.

Vereende krachten

Door de donkere luchten en het verwachte slechte weer werden uit voorzorg de stands op het Torenplein opgeruimd. Alleen een tent van de organisatie bleef staan. Deze kon tijdens de stortbui met vereende krachten overeind worden gehouden. De Pieter Weening Classic krijgt steeds meer naam, zo ervaart het Wielercomité Surhuisterveen. De toename van het aantal deelnemers komt ook door de elk jaar wisselende routes - Een sterk punt, aldus Hoen - en de gezellige entourage op het Torenplein. Dit jaar waren er weer meer stands.

Fietstoerclub Buitenpost

Sinds vorig jaar is de Stichting Wielercomité Surhuisterveen zelf lid van wielersportbond NTFU. Nadat de Fietstoerclub Buitenpost (deze club zorgde altijd voor de routes) is opgeheven, worden de routes door het Feanster wielercomité zelf uitgezet. De PWC draagt twee sterren. Pieter Weening zelf kon niet aanwezig zijn. Hij rijdt momenteel de Ronde van Polen. Meer over de achtste editie van de Pieter Weening Classic maandag in het Nieuwsblad Noordoost-Friesland en in De Feanster van dinsdag. Foto's: De Feanster/Atze H. van der Ploeg