Heruitgave Acte van Afscheiding 1834 in Ulrum

ULRUM - De kerkenraad van de Nederlandse Hervormde Gemeente van Ulrum (Noordwest-Groningen) onder leiding van de predikant, Hendrik de Cock, besloot maandagavond 13 oktober 1834 over te gaan tot afscheiding van de Nederlandse Hervormde Kerk.

De volgende dag komt een groot aantal leden van de hervormde gemeente, inclusief de kerkenraad en de dominee, samen in de kuiperij-herberg van de weduwe Koster-Hulshoff. Daar ondertekenen 137 personen een akte, de Acte van afscheiding of wederkeering. De ondertekening van de Acte van Afscheiding markeert het begin van eerste christelijke afgescheiden gemeente in Nederland. Spoedig vond de afscheiding navolging in heel het land. Zo ontstonden uiteindelijk de kerkgenootschappen die zich gereformeeerd noemen (of noemden) – met een wereldwijde verspreiding door emigratie en zendingswerk.

Heruitgave

Uitgeverij Vliedorp in Houwerzijl (nabij Ulrum) heeft, in samenwerking met de werkgroep Kerkhistorisch Museum Ulrum, een heruitgave van de Acte verzorgd. In het betreffende boekje is de oorspronkelijke tekst van de Acte van Afscheiding weergegeven. Daarbij heeft Peter van den Burg, lid van de genoemde werkgroep, de bijbehorende achtergrondinformatie en tekstverklaring geleverd. Jan Donker en Marí Francissen, eveneens lid van de werkgroep en net als Van den Burg woonachtig in Ulrum, hebben de tekst kritisch gelezen en waar nodig verbeterd. Dat hebben ook twee deskundigen wat betreft de Afscheiding van 1834 gedaan: Harm Veldman uit Zuidhorn, gepromoveerd op een biografie van ds. De Cock, en Herman Selderhuis, hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit van Apeldoorn.

Eerste beperkte oplage

Het eerste exemplaar van de heruitgave zal uitgereikt worden in de historische hervormde dorpskerk tijdens het evenement ‘Ulrum anno 1834’ dat op 20 september weer zal plaatsvinden (meer info daarover op www.ulrum1834.nl – onder ‘Nieuws’). Er wordt een eerste, beperkte oplage gedrukt. Wie na presentatie snel verzekerd wil zijn van een exemplaar kan nu al intekenen; stuur daartoe een mailtje sturen naar de uitgever: mail@zolderman.nl. De prijs is € 6,-, excl. verzendkosten. Wie een exemplaar kan en wil ophalen in Ulrum - zonder verzendkosten dus – kan een mail sturen naar marifrancissen@tiscali.nl.