Tilster zwaar mishandeld in de Marwei: eis 5 jaar cel

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag vijf jaar cel geëist tegen drie gedetineerden die eind augustus in de Marwei in Leeuwarden een medegevangene, een 40-jarige inwoner van Kootstertille, zouden hebben mishandeld.

De drie verdachten, een 20-jarige Hurdegarypster en twee Leeuwarders van 27 en 34 jaar, zouden op zoek zijn geweest naar hasj. De Tilster zou de hasj voor de Hurdegarypster de Marwei in hebben gesmokkeld. De Hurdegarypster runde een drugshandeltje in de Marwei. De Tilster zou 20 gram hasj hebben achtergehouden. De drie zouden de man in zijn cel zwaar hebben mishandeld.

De Tilster liep een gebroken oogkas, een jukbeenfractuur en een gebroken neus op. Hij is nog steeds niet helemaal hersteld. Met zijn rechteroog ziet hij weinig meer en zijn gehoor gaat snel achteruit. De man had al een paar titanium platen in zijn hoofd als gevolg van een scooterongeluk. Hij wil van alle drie verdachten 2500 euro smartengeld. Hij is van plan om in een civiele procedure een hogere schadevergoeding in te dienen.

Alleen de Hurdegarypster heeft bekend dat hij de Tilster een klap heeft gegeven. De Leeuwarders ontkennen. Zij hebben volgens het slachtoffer juist het meeste geweld gebruikt. Officier van justitie Roelof de Graaf ging uit van zware mishandeling met voorbedachte rade. Hij noemde het ‘extra schokkend’ dat de verdachten een medegedetineerde in zijn eigen cel hadden mishandeld.

De Leeuwarder rechtbank doet op 12 februari uitspraak.