Dokkumer auteur behaalt de longlist voor de Publieksprijs 2019

DOKKUM - Vorig jaar omstreeks deze tijd werd de longlist voor het romantische boek van 2018 voor het publiek bekend gemaakt door het Valentijngenootschap – een organisatie die zich hard maakt voor het romantische boeken genre in Nederland.

Bij de boeken die toen op de lijst voorkwamen was ook de roman Adempauze van de Dokkumer auteur Martin Scherstra. Na een spannende ontknoping behaalde de auteur uiteindelijk de tweede plaats. Wel kreeg hij uit handen van schrijfster Marjan van den Berg namens de jury van het genootschap de felbegeerde Valentijnprijs voor het meest gelezen romantische boek van 2018.

Dit jaar staat zijn roman Het Baken dat vorig jaar verscheen, op de longlist voor de Publieksprijs 2019. Scherstra is er blij mee. ‘In Nederland worden ieder jaar ontelbaar veel romans uitgebracht. Om dan je eigen boek tussen al die gerenommeerde auteurs in de lijst te zien staan is iets om stil van te worden.’

Het Baken is door veel mensen in het hart gesloten. Zeker sinds de roman als feuilleton in het Nieuwsblad Noordoost Friesland verschijnt. ‘De reacties die ik krijg zijn hartverwarmend,’ zegt Scherstra. ‘Dagelijks krijg ik updates van mensen die me vertellen over de lotgevallen van de personages en daarbij totaal vergeten dat ik het boek heb geschreven. Dat levert af en toe komische situaties op. Dat het Valentijngenootschap dit boek dan ook waardeert met een plaats op de longlist is iets waar ik bijzonder trots op ben.’

In Het Baken keert de jonge Tania terug naar de plaats waar ze opgroeide, Wetterpoarte, als kort na elkaar haar beide ouders zijn overleden. Ze had gehoopt er nooit meer te hoeven terugkeren, want aan Wetterpoarte bewaart ze niets dan nare herinneringen. Dat denkt ze tenminste. Maar als ze er is, ontmoet ze opnieuw haar jeugdliefde Wytse. De ontmoeting brengt bij beiden gevoelens teweeg die ze lange tijd niet hebben gevoeld, en dat brengt vanwege de omstandigheden waarin Wytse verkeert – zijn vrouw ligt langdurig in coma – ook zorgen met zich mee. Het zou slim zijn om niets aan hun liefde te doen, maar wat slim is, is niet altijd mogelijk.

Zoals gezegd maakt Scherstra ook dit jaar weer een kans op de Publieksprijs. Maar daarbij kan hij uw steun goed gebruiken. Daarom vraagt hij u te stemmen op zijn roman Het Baken.

Dat kan door naar de website van het Valentijngenootschap te gaan www.valentijngenootschap.nl Onder het kopje Valentijnprijs 2019 staat een linkje Publieksprijs. Als u daarop klikt komt u op de website van www.Hebban.nl en vindt u daar het stemformulier.

Op 9 februari zal in Driebergen bekend worden gemaakt wie de Publieksprijs heeft gewonnen.