Hoofdstraat door Burum veiliger

Burum - Meer drempels, optische versmallingen en andere stenen: dit voorjaar wil de gemeente Noardeast-Fryslân de Herestraat en de Kloosterweg in Burum aanpakken. De snelheidsremmende maatregelen moeten de hoofdweg door het dorp veiliger maken.

Gisteravond kregen de aanwonenden van de beide straten in Burum informatie van Dorpsbelang Burum over de gemeentelijke plannen. In het dorpshuis konden de geïnteresseerden de voorstellen bekijken en kregen ze toelichting van Baukje Vlieg, voorzitter van Dorpsbelang Burum.

Klachten

“We kregen veel klachten over de snelheid van de auto’s op de Herestraat en de Kloosterweg en ook over de basaltkeien die voor veel lawaai en getril zorgen als er voertuigen over rijden”, aldus voorzitter Vlieg. Het bestuur van dorpsbelang was blij verrast met de plannen van de gemeente, voegt secretaris Wilma Bakker toe. “We hadden een aanvraag voor vervanging van de keien ingediend, maar zijn heel blij met de extra verkeersremmende maatregelen”.

De gemeente wil bij de ingangen van Burum verkeersdrempels met aan beide zijden heggetjes zodat het verkeer langzamer gaat rijden door de optische versmalling. Verder komt er in het midden van de Herestraat, op het kruispunt, een ronde drempel met kleurverschillen. Op twee plekken komen ook nog heggetjes ( kruising Kloosterweg – Lyckele Boonstraweg en Herestraat – de Meerpaal) met daarbij een zogenoemde straatjuweel (betonnen bak met paal). “Zo hopen we dat het verkeer vanaf de snelweg en vanuit de richting Warfstermolen langzamer gaat rijden”, aldus de voorzitter.

Op drie plaatsen worden de basaltkeien verwijderd uit de Herestraat. Deze keien zorgen al jaren voor klachten over getril en lawaai op de hoofdweg door Burum. Bij de Terpkerk, in het centrum en bij de afslag naar molen worden de basaltkeien vervangen door nieuwe stenen.