De 4 Elementen eerste academie voor sociale inclusie in Nederland

Stroobos - De ‘Praktijk Academie’ van De 4 Elementen in Stroobos is de eerste, draaiende vorm van beroepsonderwijs waarin sociale inclusie centraal staat. Sinds twee jaar draait er een pilot in samenwerking met de Hanzehogeschool en het Alfa College, waarbij mensen van diverse achtergronden (e/o opleidingen) samenwerken aan diverse projecten en diensten bij De 4 Elementen.

‘Excellentie’ en ‘Sociale inclusie’ zijn de basisingrediënten voor het beroepsonderwijs van de toekomst, aldus het Advisory Committee on Vocational Training. ‘Iedereen moet zich kunnen ontwikkelen in eigen tijd en naar eigen vermogen’, aldus Janny Reitsema, initiatiefnemer van De 4 Elementen. ‘In ons Begeleid Wonen en Werken traject leren we onze deelnemers, veelal mensen met Autisme, een vak. Twee jaar geleden kwam er een docent bouw van het Alfa College die stelde dat zijn studenten niet kunnen wat onze deelnemers kunnen op gebied van houtbewerking. Dat, terwijl onze deelnemers geen opleiding kunnen volgen omdat de verplichte vakken een struikelblok vormen. Dat zet je aan het denken.’

Het gesprek vormde de aanleiding voor een geheel vernieuwend onderwijsconcept, dat inmiddels is uitgegroeid tot een pilot met uitstekende resultaten. Studenten van het WO, HBO, MBO en VSO werken samen met deelnemers, medewerkers, vrijwilligers en mensen die re-integreren aan sociale, regionale en innovatieve vraagstukken.

Inmiddels hebben de Hanzehogeschool en het Alfa College zich aangesloten. De scholen zorgen voor ondersteuning van de studenten bij de verplichte basiselementen. In de praktijk wordt verdiepend ingegaan op het ontdekken van eigen talent, persoonlijke ontwikkeling, workshops, intervisie en trainingen die samenvallen onder de noemer ‘Levenskunst’.

Met deze innovatieve manier van leren is Praktijk Academie De 4 Elementen in Stroobos de eerste, draaiende vorm van beroepsonderwijs voor sociale inclusie. Er is nog plek voor studenten voor in het nieuwe jaar. Neem voor meer informatie contact op met De 4 Elementen via info@de4elementen.nl