Bijzondere schouwspel bij de Nieuwjaarsduik in Burum

BURUM - Op dinsdag 1 januari 2019 vond om 12.00 uur ’s middags de 21e editie van de Nieuwjaarsduik plaats in haven De Dwinger aan de Meerpaal in Burum. Renze Poortinga was er weer bij, hij heeft alle keren meegedaan. Jelle Boerema maakte voor de 20e keer een duik.

Het startschot werd gelost door Piet Westra van Kollum, die al vanaf 2006 met zijn vrouw Hilly actief is voor World Servants Wolvega. Samen met de deelnemers zetten Piet en Hilly zich al in voor negen projecten; in de Oekraïne, Brazilië, Ghana en Malawi.

De actie die de deelnemers aan de projecten elk jaar het meeste oplevert, is de bekende Nieuwjaarsduik in Burum. Voor veel World Servants deelnemers is de duik dan ook een onmisbare schakel om het benodigde projectgeld voor de reis en het verblijf in het buitenland bij elkaar te krijgen.

Naast de heer Westra liet ook het Burumer Amusementskoor van zich horen. Met swingende liedjes zingen zij zo tussen de 80 en 100 jumpers moed in voor de duik. Het vrijwilligersteam van Renze Poortinga zorgt voor de accommodatie en heeft koffie, chocolademelk en snert te koop.

Voor de veiligheid controleert een duikteam voor en tijdens de duik het water, en aan de kant staan EHBO'ers klaar voor noodgevallen. Uiteraard dienen de deelnemers zich alcoholvrij en fit voor de aanvang in te schrijven, en kinderen vanaf zeven jaar mochten alleen meedoen onder toezicht van hun ouders. Voor de ingeschreven deelnemers is er een leuk aandenken beschikbaar en een gratis consumptiebon.

Naast een grote groep World Servants jongeren zijn er dit jaar vast ook deelnemers bij die zich hebben laten sponsoren voor 3FM Serious Request Lifeline Rode Kruis.

Foto’s Sake Beerstra