100 deelnemers aan schoonmaakactie Het Rif

ameland/schiermonnikoog - Ruim 100 mensen hebben zaterdag meegeholpen met het schoonmaken van Het Rif. Het Rif is een zandbank tussen Ameland en Schiermonnikoog, ten noorden van de Engelsmanplaat.

Met ondersteuning van schippers, vissers en de KNRM lukte het hen in korte tijd een groot gedeelte van de zandbank te ontdoen van het afval dat vrij is gekomen na de overboord geslagen containers van de MSC Zoe. De verwachting is dat de komende maanden dergelijke acties nog nodig zullen zijn om het werelderfgoed Waddenzee schoon te krijgen.

Zeehondencentrum Pieterburen had samen met schipper Anton Lergner van de Wadstruner al weken te voren een schoonmaakactie van Het Rif gepland. Door de enorme hoeveelheid afval die momenteel in de Waddenzee drijft en de aandacht die dit heeft gekregen deden vandaag ruim 100 mensen mee aan de schoonmaak. Dit deelnemersaantal werd mogelijk gemaakt door de inzet van de schepen de Noordster, reddingsboot Gebroeders Luden, visserboot ZK9 en de ondersteuning van de KNRM.

Er werden zeer veel tassen, schoenen en sokken aangetroffen. Daarnaast werden ook enorme hoeveelheden piepschuim geruimd. Het leek er even op dat de hele tocht niet door kon gaan door het tij en de harde wind in combinatie met de windrichting. Uiteindelijk konden de 100 deelnemers zo'n 2,5 uur lang veilig schoonmaken.

Onder de deelnemers waren individuele mensen vanuit het hele land, studentenduikvereniging G.B.D. Calamari en een team van IKEA Groningen. Deze laatste sponsorden ook lunchpakketten en drinken voor alle vrijwilligers. De kosten voor de expeditie werden gedragen door alle deelnemers.

Als dank voor het harde werk verwelkomde Restaurant Sterkenburg in Lauwersoog alle deelnemers bij terugkeer met gratis warme chocolademelk en een warme maaltijd voor een lage prijs.