Komst AZC Dokkum uitgesteld tot voorjaar 2017

Dokkum -

DOKKUM - De komst van een asielzoekerscentrum naar de Parklaan in Dokkum is uitgesteld tot het voorjaar van 2017. Dat laat de gemeente Dongeradeel weten. Reden voor de vertraging van driekwart jaar is de drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dongeradeel had er op gerekend om zo snel mogelijk na de zomer de eerste asielzoekers in het Dokkumer AZC te verwelkomen. Vanwege de aanbestedingseisen van het COA zal er opnieuw worden gewerkt met units, een variant die bij de gemeente Dongeradeel niet de voorkeur had.

Op het terrein aan de Parklaan waar zes jaar geleden een asielzoekerscentrum werd afgebroken, komt een nieuw asielzoekerscentrum. De nieuwe opvanglocatie krijgt maximaal 600 plaatsen en komt er maximaal vijf jaar. Vanwege de komst van de units kan de kwaliteit op de locatie alleen nog worden gehaald uit de inrichting van de locatie, de schikking van de units, eventueel gevarieerde stapeling daarvan en inpassing in de omgeving.

Op 15 februari aanstaande zal er in een tweede bijeenkomst over het uiterlijk van het nieuwe centrum een keuze worden gemaakt. Een gemeenteraadsvergadering in de gemeente Dongeradeel waar de komst van een AZC naar Dokkum werd besproken, is eerder rustig verlopen. Er waren geen demonstraties, spandoeken of andere zichtbare tegenstanders op de publieke tribune.