Statement Harkemase Boys en VVOG inzake racisme rond velden

HARKEMA - Naar aanleiding van de gebeurtenissen rond de voetbalwedstrijd Harkemase Boys - VVOG van afgelopen zaterdag 5 maart, komen de besturen van beide clubs met het gezamenlijke, volgende statement.

,,Het incident van afgelopen zaterdag waarbij een jeugdige toeschouwer racistische uitlatingen deed richting een speler van VVOG betreuren wij, zowel VVOG als Harkemase Boys, ten zeerste. Gelukkig werd de dader direct gecorrigeerd door andere supporters die in de buurt stonden. Een daarvan is zelfs nadrukkelijk in beeld als hij met de vinger omhoog naar de dader toeloopt en hem in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk maakt dat zijn gedrag absoluut niet door de beugel kan.
Dit zelfreinigend vermogen is het sterkste wapen in de strijd tegen racisme. Achteraf is het namelijk heel moeilijk om straffen uit te delen of de daders op te speuren. Nu was het gelijk duidelijk en kon Harkemase Boys maatregelen nemen tegen de dader. Het moet namelijk duidelijk zijn dat Harkemase Boys en VVOG dit niet tolereren. Voorzitter Appie van der Veen van Harkemase Boys: ,,Als mens en bestuurder keur ik dit gedrag ten zeerste af, dit hoort niet thuis bij onze club en nergens niet." Laurens de Kleine, voorzitter van VVOG, voegt daar nog aan toe dat racisme en discriminatie ontoelaatbaar zijn en dat we gezamenlijk hier tegen moeten optreden. Harkemase Boys en VVOG zullen zich beraden op verdere acties.
Het statement van de spelers van VVOG en Harkemase Boys om het veld te verlaten en de wedstrijd passief uit te spelen, moet een voorbeeld zijn voor alle voetbalclubs en met name de BVO's in Nederland. Als één iemand het voor de rest verpest zal dit alleen maar de sociale controle vergroten om dit probleem uit te bannen van de sportvelden.
Harkemase Boys hoopt dat de club door de KNVB worden geholpen in plaats van gestraft. Clubs staan namelijk machteloos en kunnen alleen achteraf reageren. We hopen dat het optreden van de betreffende speler, VVOG en Harkemase Boys gaat gelden als schoolvoorbeeld hoe er moet worden omgegaan met racisme rond de velden." Bestuur VVOG, Bestuur Harkemase Boys.