Longarts schrijft over stervende patiënten

Lemmer - De columns van longarts Sander de Hosson over stervensbegeleiding trekken landelijke aandacht. Zijn verhalen staan maandelijks in de bijlage Gezondheid & Co van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, maar ook op www.gezondheidenco.nl.

Een jonge patiënt die hij vlak voor zijn overlijden nog helpt trouwen. De slapeloze nachten die hij krijgt omdat hij een patiënt moet helpen met euthanasie. Of een patiënte van ver boven de 90 die zegt: ,,Red me niet te veel.’’

De 38-jarige longarts Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen schrijft verhalen op zijn weblog over zijn dagelijkse werk. De blogs worden door tienduizenden gelezen. De Hosson heeft bijna 5000 volgers op Twitter en daarmee is hij een van de meest actieve Nederlandse artsen op sociale media. Hij kreeg al een prijs van de patiëntenvereniging Longkanker Nederland en hij dingt mee naar een internationale prijs voor journalistieke producties over longkanker.

De Hosson woont in Groningen, is opgeleid in het UMCG en Martini Ziekenhuis en is ruim drie jaar longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Zoals elke longarts heeft hij veel patiënten met longkanker. ,,De zorg aan mensen in hun laatste fase heeft altijd mijn belangstelling gehad.”

Ik ben echt niet de enige arts die zo open is hoor. Transparantie is gewoon heel belangrijk.’’ Zijn tweets en blogs zijn gebaseerd op de werkelijkheid maar het gaat nooit om echte patiënten, daaromverdraait hij de feiten een beetje.

Meer over deze arts vind je op http://www.gezondheidenco.nl/tag/column-sander-de-hosson/