Damwâldse pinde op kosten zorgorganisatie: boete

DAMWÂLD - ÂLD – Rechter Irene Dölle veroordeelde een inwoonster van Damwâld (49) vrijdag bij verstek tot een boete van 350 euro en een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur. Dölle achtte bewezen dat de vrouw in de tijd dat ze werkzaam was bij een verpleeghuis in Drachten met de pas van haar werkgever boodschappen voor zichzelf heeft gehaald.

De verdachte was er zelf niet. Volgens haar advocate was de Damwâldse 'op van de zenuwen'. 'Ze trekt het niet', zei de advocate. De vrouw was begin vorig jaar werkzaam in een woongroep van het verpleeghuis. Zij en haar collega's deden de boodschappen in een winkel op het terrein en ze kookten voor de groep.

Collega's vonden op een gegeven moment boodschappen op een plek waar ze niet hoorden. Ook waren er artikelen gekocht die niet voor de cliënten bestemd konden zijn. Er werd een recherchebureau ingeschakeld en er werden camera's opgehangen. De Damwâldse werd betrapt.

In eerste instantie bekende ze, later bij de politie trok ze haar verklaring in. Ze zei dat de mensen van het recherchebureau de woorden voor haar hadden ingevuld. Ze zou alleen spullen hebben meegenomen die bijna over datum waren. Rechter Dölle hield de vrouw aan haar verklaring die ze tegenover het recherchebureau had afgelegd.

De vordering van zorgorganisatie Zuidoostzorg verklaarde de rechter niet-ontvankelijk. Zuidoostzorg claimde 8600 euro, voor de kosten van het recherchebureau en de kosten die de instelling zelf had moeten maken. Zuidoostzorg zal een civiele procedure moeten starten om de claim aanhangig te maken.