Vijf procent meer uitleningen Bibliotheken Noord Fryslân

DOKKUM - Geheel tegen de landelijke trend in groeit het aantal uitleningen van Bibliotheken Noord Fryslân. In 2015 werd 5% meer uitgeleend, terwijl landelijk de uitleningen met gemiddelde 4% terug lopen. In de veertien vestigingen van Bibliotheken Noord Fryslân (Harlingen, Franeker, Dronryp, St.-Annaparochie, Stiens, Dokkum, De Westereen, Buitenpost, Surhuisterveen en Kollum en op de vier Friese Waddeneilanden) gingen vorig jaar maar liefst 1,3 miljoen boeken, tijdschriften en dvd’s over de zelfbedieningsbalies. Ook het aantal uitgeleende e-books steeg spectaculair, met 109%.

Stijging in Dokkum en De Westereen spectaculair

In Dokkum groeide het aantal uitleningen met maar liefst 35%. Dat verschil wordt verklaard door de sluiting van Bibliotheek Damwâld. De inwoners van Damwâld hebben massaal hun weg naar Bibliotheek Dokkum gevonden. Ook in De Westereen groeide het aantal uitleningen fors, met 25%. Dat komt deels omdat de Bibliotheek daar nu onderdeel uitmaakt van de splinternieuwe brede school De Hege Seis. Ook veel inwoners van buurdorpen als Kollumerzwaag, Twijzel en Twijzelerheide maken gebruik van Bibliotheek De Westereen.

Moderne bibliotheken, passende collecties én boetevrij

In Noord-Fryslân zijn in een jaar tijd zes van de veertien bibliotheken vernieuwd: Dokkum, St.-Annaparochie, Stiens, De Westereen, Dronryp en Vlieland. Ook is de collectie de afgelopen jaren steeds beter toegespitst op wat leners willen lezen. Ook dat verklaart de stijging van het aantal uitleningen. Bibliotheken Noord Fryslân verwacht volgend jaar nog hogere uitleencijfers. De bibliotheek is namelijk sinds 1 januari 2016 boetevrij. Dat leverde in vier maanden al 400 nieuwe leden op. Leden betalen alleen abonnementsgeld, verder is alles kosteloos.

Ook op scholen wordt veel geleend

Kinderen tot achttien jaar zijn helemaal gratis lid van de Bibliotheek. Zij lenen in de veertien vestigingen, maar ook vaak op de eigen school. In alle dorpen waar geen bibliotheek is, heeft Bibliotheken Noord Fryslân samen met de school een collectie in het schoolgebouw ingericht. De Bibliotheek is inmiddels op 80 basisscholen actief, daar leenden kinderen in 2015 170.000 boeken.