Dokk'em Open Air kiest twee Friese openingsbands

Kollum - Niet één, maar twee Friese metalbands krijgen dit jaar de kans om te spelen op het metalfestival Dokk’em Open Air in Dokkum.

De Leeuwarden metalcoreband 13 STEPS opent het evenement op vrijdag 24 juni en de Friestalige black metalband Kjeld, met muzikanten uit Noordoost-Friesland, is de eerste band van zaterdag 25 juni. Alle informatie over Dokk’em Open Air en de bands staat op www.dokkemopenair.eu.

Traditiegetrouw is de eerste act op Dokk’em Open Air een band van eigen bodem. Om dat muzikaal talent te vinden, deed de festivalorganisatie onlangs een oproep in de media. Zo’n 25 Friese bands uit het metal-, hardrock- en hardcore-genre hebben gereageerd en een jury van deskundigen heeft daar een keuze uit gemaakt. Omdat het niet lukte om tot overeenstemming te komen over slechts één band, is in overleg met de programmeur besloten om dit jaar twee bands te selecteren.

13 STEPS

13 STEPS haalt de ingrediënten voor hun metalcore uit een breed scala aan muziekstijlen, zoals New York hardcore, deathcore, black, thrash en zelfs singer-songwriters. Recente hoogtepunten voor het Leeuwarder vijftal zijn de finaleplek in de landelijke Metal Battle en het album 'Maleficent Thoughts', in uitstekende plaat die vol staat met brute songs over duistere verlangens en frustraties die een mens kan hebben.

Kjeld

De Friese band Kjeld zou eigenlijk moeten spelen in een Noors woud in winterse duisternis. Maar met hun brute black metal en huiveringwekkende podiumverschijning is Kjeld bij uitstek de band om een zomers Dokkumer weiland rond lunchtijd helemaal bij de les te krijgen. Vorig jaar verscheen hun album 'Skym'; een retestrakke plaat vol Friestalige metalnummers die - volgens kenners - van een niveau zijn dat in Nederland zelden voorkomt. Deze Noordoost-Friese band haalt inspiratie vooral uit de Friese historie en oude mythes en rituelen.

Dokk’em Open Air

De dag- en weekendkaarten voor Dokk’em Open Air zijn verkrijgbaar via de website www.dokkemopenair.eu. De headliners van Dokk’em Open Air zijn dit jaar Testament (USA), DORO (DLD), Soilwork (SE), Moonspell (PT), Finntroll (FI) en Dragonforce (UK).

Op donderdag 23 juni wordt op hetzelfde terrein de zomerborrelavond Nacht Voor Dokk’em gehouden, een gezellig feest in de Biergarten voor alle Dokkumers en festivalgangers. Op die avond spelen tributebands ZZ Tops (UK) en Vannstein (NL) de beste meezingnummers van ZZ Top en Rammstein.