Actie De Bron voor Tanzania

DAMWÂLD - ÂLD Voor de bouw van een jongensslaapzaal bij de basisschool van het dorp Mbaash in het Maasai-gebied in Tanzania hebben de kinderen van CBS de Bron in Damwâld 1.211,80 euro ingezameld.

De slaapzaal is hard nodig, want kinderen van de Maasai staan om 04.00 uur op om vervolgens 4 tot 6 uren naar school te lopen. ’s Middags lopen ze weer terug en zijn ’s avonds laat pas weer thuis. Dat is heen en terug meer dan 40km en dat 5 dagen in de week.

En niet zonder gevaar, want afgelopen jaar zijn er drie kinderen omgekomen tijdens hun reis. In een periode van 3 maanden bedachten en organiseerden de leerlingen van de Bron een flesseninzamelingsactie, een rommelmarkt en een sponsorloop op Koningsdag om zoveel mogelijk geld op te halen voor het bouwproject georganiseerd door medewerkers van de Hanzehogeschool Groningen. CBS de Bron heeft het ingezamelde bedrag overhandigd aan Bianca Drong van een speciale bouwcommissie bestaande uit medewerkers van de Hanzehogeschool. Deze bouwcommissie is van plan om in oktober met 30 medewerkers naar Mbaash te vertrekken om de bouw van de slaapzaal met een sanitairgebouwtje te realiseren. Hiervoor heeft de commissie maar liefst € 48.000,- nodig en is nog hard op zoek naar voldoende sponsors.

Lukt dit, dan krijgen de jongens van de basisschool eindelijk hun slaapplek bij school, zodat ze de uitputtende en levensgevaarlijke reis nog maar 2 maal per week hoeven te maken in plaats van 10 keer per week. ,,Hopelijk hebben de Maasai-kinderen dan tijd en rust om tekeningen te maken voor onze kinderen.

Daar hopen ze stiekem wel een beetje op, maar papier en potloden zijn niet altijd op de basisschool in Mbaash beschikbaar. Als de jongens daar maar hun slaapplekje krijgen, dan zijn we hier al reuze blij ”, aldus juf Natascha Albers-Dankmeijer van groep 8 van de Bron.

De gehele actie doet de Hanzehogeschool in samenwerking met Stichting Tanzania Support.

Deze stichting investeert in ontwikkelingshulp op de lange termijn en ondersteunt mensen in Tanzania op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, hygiëne en water. Tanzania Support is in 2009 opgericht en heeft sindsdien diverse projecten gerealiseerd. Eén daarvan is de realisatie van de meisjesslaapzaal bij de basisschool in Mbaash in 2014. Bianca Drong (links op de foto) nam de cheque in ontvangst.