Afwisseling troef nieuwe seizoen Kloosterkapel Sibrandahûs

SIBRANDAHÛS - ÛS Van blues tot het Friese levenslied en van jazzy pop tot Fryske folkmetal. Het muziekprogramma voor het nieuwe winterseizoen van Kloosterkapel Sibrandahûs kenmerkt zich weer door grote diversiteit. In de aanloop naar het verschijnen van de nieuwe folders, geeft de commissie alvast een inkijkje.

Het seizoen wordt op zondag 16 oktober geopend door Piet Kok & Roelof Reineman. Dit duo verzorgt een Bob Dylan-tribute ter ere van de 75ste verjaardag van de ‘oude meester’ . In de maand november vinden er twee concerten plaats. Baldrs Draumar zal het kerkje aan de Birdaarderstraatweg op 6 november op haar grondvesten laten trillen. De folkmetalformatie uit Noordoost-Fryslân, die inmiddels ook furore maakt in Duitsland, België en Ierland, speelt dan met een akoestisch optreden een ‘thuiswedstrijd’. Maar ook dan is het viertal nog steeds bruter dan bruut.

Op 27 november is het podium andermaal voor het bluesduo JURA. ,,Twee jaar geleden kregen ze hier niet de publieke belangstelling die ze verdienen. Daarom nu een herkansing’’, aldus de samenstellers van het muziekprogramma. Stergitarist Ruben Hoeke – inderdaad een zoon van de vermaarde boogie woogiepianist Rob Hoeke – speelde eerder al met grootheden als Jan Akkerman en B.B. King. ,,Kortom, komt dat zien’’.

Jûn foar de Krystnacht

Traditiegetrouw wordt op 23 december de ‘Jûn foar de Krystnacht’ gehouden, een benefietconcert dat anders dan de reguliere zondagmiddagconcerten ’s avonds wordt gehouden. De Friese singer-songwriter Marcel Smit gaat met De Hiele Hannel (Wander van Duin en Wilt Dijk) dit jaarlijkse feestje vormgeven. Ook zullen zij nog een aantal muzikale ‘freonen’ meenemen voor een onderhoudend avondje ‘Fryske Americana’.

De tweede seizoenshelft wordt op 29 januari 2017 geopend door het trio van Wiebe Kaspers. Het afgelopen seizoen was hij in Sibrandahûs te bewonderen met zanger-gitarist Syb van der Ploeg. Maar deze keer brengt hij samen met Daan Slagter (drums) en Florian den Hollander (bas) speelse jazzy popmuziek in het Fries en Engels.

Met ‘In Libben fol Muzyk’ geeft zangeres Anneke Douma op 19 februari een fraaie bloemlezing uit haar bijna 60-jarige muzikale carrière. De ‘lijster van Lioessens’ dan wel de ‘merel van Morra’ is van vele markten thuis en zal worden bijgestaan door een fantastisch combo. Kees Bode, bekend als de toetsenist van De Kast, brengt op 19 maart met de band Tuff Luck opzwepende blues met een eigen gezicht. ,,Niet de geijkte patronen en de bekende clichés’’, verklappen de programmeurs.

Twarres

Helemaal terug van bijna weggeweest: Twarres. Het meerstemmige trio sluit op 23 april de concertreeks 2016 /2017 van de Kloosterkapel af. Mirjam Timmer timmert nu met de broers Kristian (percussie) en Julian Dijkstra (gitaar) aan de weg. Maart dit jaar verscheen hun eerste single ‘Fûgelfrij’.

Mits anders vermeld beginnen de concerten op zondagmiddag steevast om 15.30 uur. Zie voor meer informatie: www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl