Lego workshop Lauwers College Kollum

KOLLUM - Woensdag 7 en donderdag 8 september waren er op het Lauwers College Kollum voor de eerste en tweede klassen LEGO workshops.

Onder begeleiding van Raymond Hendriks, van het LEGO education and innovation studio in Noordhorn, gingen de leerlingen aan de slag om een LEGO robot te programmeren.

Vol gezonde spanning kwamen de leerlingen het techniek lokaal binnen waar allemaal laptops, robots en een hindernisparcours klaar stonden. In tweetallen gingen de leerlingen aan de slag om hun LEGO robot zo te programmeren dat deze door het parcours heen rijdt en de uitdagingen aan het einde kan voltooien. 'Wat moet zo'n robot kunnen om door het parcours heen te komen?' vraagt Raymond. 'Vooruit kunnen rijden en om een bochtje rijden' roept een leerling. Dat klopt helemaal, maar deze robots zijn ook uitgerust met sensoren en de leerlingen leren ook hoe je deze kan instellen zodat de robot niet tegen muren opbotst.

Na een aantal oefeningen hebben de leerlingen genoeg kennis en vaardigheden om zelf aan de slag te gaan met het uitdenken van de route. De leerlingen programmeren er op los. 'Even snel uitproberen of de bochten goed gaan en of de robot niet te ver rijdt. Op het parcours rijden verschillende robots. De één rijdt een prachtige rechte lijn terwijl een ander frontaal tegen een muur oprijdt.

Na een blokuur bezig te zijn geweest zijn er meerdere tweetallen die hun robot door het doolhof weten te krijgen en zelfs wat uitdagingen voltooien.

Techniekdocent Wilbrink sluit de les af en vertelt de leerlingen dat hij ook 2 van deze robots heeft gekocht.

In november zijn de regiofinales van de First Lego League en het Lauwers College Kollum gaat daar ook aan mee doen! De First Lego League is een wereldwijde wedstrijd waar leerlingen een LEGO robot moeten programmeren om verschillende uitdagingen te voltooien, een presentatie moeten geven over het desbetreffende thema en waarbij teamwork voorop staat', zegt dhr Wilbink. FOTO´S SAKE BEERSTRA