Foto’s van landschap dat verdween ‘onder de as’

DOKKUM - ,,Daar ligt hij dan eindelijk voor ons open, die mooie weg. Want mooi is hij, de Centrale As”, zegt Hans Knijff. ,,Je weet al bijna niet meer hoe het voorheen was. Toch is het landschap in de Fryske Wâlden flink over de kop gehaald voor deze vierbaansweg.”

Knijff, die al een aantal jaren als freelance fotograaf werkt in de regio, begon in 2011 met het fotograferen van het oude landschap, voorrdat de eerste graafmachines verschenen. ,,Ik heb de plankaart erbij genomen en ben met mijn camera het land ingetrokken om over de hele route de markante plekken vast te leggen. En ik ben ook met een vliegtuigje over het nog ongeschonden gebied gevlogen voor luchtfoto’s.”

Daarmee is in feite een historisch document ontstaan over het landschap dat is verdwenen ‘onder de as’. Dat is meteen ook de titel van het boek geworden. Later besloot de fotograaf ook opnames van de nieuwe situatie te gaan maken, nadat veel mensen hem zeiden dat het erg mooi zou zijn om de oude en de nieuwe situatie naast elkaar te kunnen vergelijken.

Over zijn betrokkenheid bij de Centrale As zegt Knijff: ,,Vanuit verschillende kanten kwam het megaproject op mijn pad. Eerst bij de voorbereidingen als manager ruimtelijke ordening bij de gemeente Dongeradeel, daarna als docent bestuurskunde bij de NHL/Thorbecke-academie en tegelijk als insprekend burger uit Dokkum. En nu dan als fotograaf in het veld, waar ik ook veel mensen sprak die in hun belangen worden geraakt door de nieuwe route.” Daarom wil hij in het boek ook commentaar opnemen vanuit de diverse eigen ervaringen met het project. ,,Met een vleugje analyse en evaluatie”, voegt hij er nog aan toe, ,,maar zwaartepunt blijft een serie mooie foto’s ‘vol herinneringen’.”

Bedoeling is dat het fotoboek volgend voorjaar uitkomt, maar de kans van slagen is afhankelijk van de belangstelling bij het publiek. ,,Want voor zo’n uitgave in fullcolour en op groot formaat is wel een minimumoplage nodig. Daarom is een actie gestart, waarin mensen worden opgeroepen zich aan te melden als geïnteresseerde. Er is geflyerd tijdens de handelsroute op de Centrale As en de folder is nu verspreid over de hele regio. De aanmeldingen druppelen intussen al lekker binnen maar er zijn nog flink wat nodig,voor het boek in druk komt.”

Intekenen kan op: www.hansknijff-fotografie.nl. Het boek gaat ongeveer 25 euro kosten.