Haan terug op kerktoren

KOLLUMERZWAAG - Vrijdagmorgen is de nieuw vergulde haan teruggeplaatst op de toren van de Hervormde Kerk in Kollumerzwaag

Wie de afgelopen weken door Kollumerzwaag reed miste hem waarschijnlijk al: de gouden haan ontbrak op de toren van de Hervormde Kerk. Reden hiervoor was het groot onderhoud wat aan de toren gepleegd werd.

Deze kerktoren, deels nog uit de 12e eeuw, staat sinds begin september in de steigers. Aannemer Pompstra heeft de toren de afgelopen weken een flinke opknapbeurt gegeven; onder andere het loszittende voeg- en metselwerk is waar nodig vervangen, nieuwe galmborden zijn aangebracht, een nieuwe zoldervloer, en er is bliksembeveiliging aangebracht.

Het meest opvallend is het werk aan de wijzerplaat.

Hiermee zijn de onderhoudswerkzaamheden grotendeels afgerond.

Wanneer de steiger afgebroken is zijn er alleen nog werkzaamheden aan de fundering. Het hele project is aanbesteed voor ruim 23.000 euro.

De opdrachtgever voor de renovatie is Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland. Aannemersbedrijf Pompstra uit Kollumerzwaag verzorgt de renovatie.

Het onderhoud aan de wijzerplaat en het uurwerk van de Hervormde kerk werd verzorgd door Vellema Hallum en de bliksembeveiliging wordt verzorgd door Van der Heide uit Kollum.