Molenaars Windlust geslaagd voor examen

BURUM - Na de brand in Burum, waarbij molen Windlust in vlammen opging, waren er diverse mensen die graag de opleiding tot molenaar wilden volgen. Burumer molenaar Tjerk van de Veen werd hun leermeester.

Na de opleiding van bijna twee jaar, voornamelijk op molen Tochmaland in Kollum, zijn twee van hen, Tineke Popma en Symen de Boer, afgelopen weekend geslaagd voor hun examen.

Het ambacht van molenaar bestaat al sinds de Middeleeuwen. Na de Tweede Wereldoorlog zorgden de technische en economische veranderingen ervoor dat vrijwel alle molens tot stilstand kwamen en daarmee leek het beroep van molenaar geheel te verdwijnen. Tegenwoordig houden zo’n veertig beroepsmolenaars en een groot aantal vrijwillige molenaars de molens in Nederland draaiende. Met een officiële opleiding hopen de molenaars hun ambacht levend te houden. Aanwas van nieuwe vrijwillige molenaars is dan ook van groot belang.

Het examen werd afgenomen door de examencommissie van het Gild Fryske Mounders, bestaande uit de eigen leermeester, Tjerk van der Veen, en de twee onafhankelijke examinatoren Job Koehoorn en Yolt IJzerman.

Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland feliciteert in een reactie Van de Veen met zijn succesvolle eerste examen, en Popma en De Boer met hun molenaarsdiploma, en wenst hun veel plezierige draai-uren toe in de toekomst.