Eeuwelinge Harmke de Beer-van der Laan koestert saamhorigheid kroost

Surhuisterveen - Ze mag graag met mensen omgaan. Eveneens was Harmke de Beer-van der Laan zeer actief in haar leven. Als het even kan, doet de eeuwelinge ook nog volop mee aan activiteiten in woonzorgcentrum ’t Suyderhuys in Surhuisterveen.

Harmke de Beer vierde dinsdag haar honderdste verjaardag. Burgemeester Gerben Gerbrandy van de gemeente Achtkarspelen kwam in de ochtenduren naar een feestelijk versierd zaaltje op de bovenste verdieping van ’t Suyderhuys. Naast de gelukwensen had Gerbrandy ook nog een fraai cadeau voor mevrouw De Beer in petto.

Nadat de burgemeester zijn gebruikelijke plichtplegingen had uitgevoerd, ontspon zich meteen een zeer geanimeerd gesprek tussen de Harmke de Beer en Gerbrandy. De jarige vertelde honderduit over onder meer de plek waar ze was opgegroeid en waar ze samen met haar man Geert een boerderij had gehad. Dat was in De Zanden in buurtschap Peebos onder Doezum. In dit dorp zag Harmke van der Laan ook het levenslicht, op 25 oktober 1916. Zij groeide op in een gezin met zes kinderen en waar vader de kost verdiende als veekoopman.

Als tiener ging Harmke van der Laan, die van aanpakken wist, werken bij een boer in Peebos. Met de zoon van de veehouder kon ze het dermate goed vinden, dat Harmke van der Laan en Geert de Beer een relatie met elkaar kregen. In 1939, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, stapten ze op het gemeentehuis in Grootegast in het huwelijksbootje.

Na de trouwpartij gingen Geert en Harmke de Beer wonen op de ouderlijke boerderij van eerstgenoemde. Daar bleef het echtpaar zeventien jaar. In 1956 volgde een verhuizing naar de Provincialeweg in Opende, waar Geert en Harmke de Beer een kruidenierswinkel gingen runnen. Door een afnemende gezondheid kon Geert de Beer - hij was 25 jaar ouder dan zijn echtgenote - het werk op de boerderij steeds moeilijker verrichten.

Alhoewel het eerst wel even flink wennen was, leefden Geert en Harmke de Beer zich volop uit in hun VIVO-winkel. ,,Mem mocht graach mei minsken omgean”, aldus zoon Pieter de Beer. Wel werd het na verloop van tijd steeds moeilijker om een goede boterham te verdienen. De opkomst van de zelfbedieningszaken was er de oorzaak van dat Geert en Harmke de Beer in 1968 een punt moesten zetten achter de winkel in Opende.

In het Westerkwartierder dorp bleven Geert en Harmke de Beer nog zeven jaar wonen. Daarna volgde in 1975 een verhuizing naar Drogeham. Op 91-jarige leeftijd kwam Geert de Beer in 1985 te overlijden. Harmke de Beer trok medio 2005 in ’t Suyderhuys in Surhuisterveen, waar het haar prima bevalt. ,,It iten, drinken en de behanneling; it is allegear  poerbêst.”

Van de vijf kinderen die Geert en Harmke de Beer kregen, zijn er vier nog in leven. Dochter Froukje overleed op driejarige leeftijd aan de gevolgen van kroep (difterie). De zonen Pieter en Douwe en de dochters Elisabeth en Stientje bezoeken hun moeder regelmatig. Dat haar kinderen het goed met haar én met elkaar kunnen vinden, ervaart Harmke de Beer als een zegening.

De kinderen waren dinsdag - uiteraard - ook van de partij op de honderdste verjaardag van Harmke de Beer, die zowel lichamelijk als geestelijk goed gezond is. Het verdere nageslacht - 45 kleinkinderen en achterkleinkinderen en drie achterachterkleinkinderen - komt morgenmiddag naar Surhuisterveen om het feest met de eeuwelinge te vieren.

Harmke de Beer-van der Laan heeft het goed naar de zin in ’t Suyderhuys in Surhuisterveen. ,,It iten, drinken en de behanneling; it is allegear poerbêst.”

FOTO ATZE H. VAN DER PLOEG